Sedan en tid tillbaka samarbetar Eva Bodfäldt Education förutom Djurgymnasiet även med Nacka Djurklinik. Det är roligt och spännande eftersom det är en veterinärklinik med ytterst kompetenta medarbetare och med spännande kompetensområden och som hårdnackat nekar att sälja till något av de riskkapitalbolag som de senaste åren givit sig in i djursjukvården.
Carina tar emot hundägare som behöver enskild hjälp. Personalen remitterar och Carina ringer upp och bokar tid.

Jag startade igår kväll med ett föredrag om hur vi blir “Hundmagneter”. Det blev en rolig och intressant kväll med engagerade och frågvisa hundägare. En hel del punkter hann avhandlas. Dels vikten av att skapa en relation med hunden som inte bygger på kommandon. Istället skapar vi intresse runt vår egen person på olika sätt. Jag är ju en glad förespråkare av att hundarna utfordras på promenaderna istället för i köket två gånger om dagen. Det finns oändliga möjligheter att aktivera hunden med hjälp av hennes/hans mat.

Det kändes också självklart att relatera till hur vi bäst agerar när vi besöker en veterinärklinik. Att T.ex låta hunden kliva in på ett långt koppel är ingen bra ide, vare sig för den egna hunden eller andra patienter. Det är en, i mina ögon, förlegad inställning till att tro att hundar mår bättre av att fara runt i långa koppel när de redan är oroade.
De mår oändligt mycket bättre, förutsatt att vi är lugna, av att hållas kort när vi kliver in på veterinärkliniken.

Jag demonstrerade hur vi på ett enkelt sätt kan betinga att “hugga tag i halsbandet” blir en positiv signal istället för en aversiv (obehaglig) signal. Vanlig hederlig klassisk betingning: Ta tag i halsbandet = leka/ge godisbit.
Om träningen repeteras ofta i olika situationer (generalisering) kommer hunden reagera med en positiv attityd så fort vi tar tag i halsbandet till skillnad från motsatsen – rycker och säger nej.

Det är ofta dessutom mycket lättare att vi “klättrar in” på kopplet och tar tag i halsbandet på hunden. På det viset minskar vi hundens möjligheter till fritt spelrum i hela koppellängden. Det kanske inte i grunden löser problemet, men vi hanterar en akut situationer på ett ansvarsfullt sätt gentemot vår egen hund – och omgivningen.

Jag skriver den här bloggen på väg mot Göteborg och en ny kurs för instruktörerna på Hundar i Kålltorp. Jag har gjort en hel del resor under årens lopp till Göteborgsklubben som arbetar efter Kontaktkontraktets principer. Den här helgen ska vi ägna den mesta delen åt instruktörernas egna hundar men även en del hundar utifrån. Vi kommer att utgå från den nya träningsloggen som blev klar för ett par veckor sedan.

Trevlig helg!

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.