Min hund kan inte koncentrera sig!


Koncentration

En vanlig fråga på kurser, clinics och föreläsningar är, “hur får jag hunden att bibehålla sin koncentration under längre tid?”. Det finns naturligtvis en mängd orsaker till varför en hund inte kan koncentrera sig på sin uppgift mer än korta stunder innan den förlorar sitt fokus. Dels varierar det mellan raser men även individer. En del unga hundar har fullt upp med att växa och om vi då utsätter dem för alltför långa träningspass som de inte är mogna för, tappar de lätt koncentrationen.

“Avsluta alltid med ett lockande” är en vanlig devis i hundvärlden och det är ju lätt att hålla med om förutsatt att vi inte tränar tills hunden tappat sin koncentration. Framhärdar vi i den stunden med ett sista lyckande, är risken stor att hunden redan lagt hjärnan i pausläge.

En annan orsak till bristande koncentration är att vi generellt sett är slarviga med våra belöningar. Dessa är våra verktyg, och du ansvarar för i vilket skick du vill ha dem. Ifall de är slöa så får du ett sämre resultat. Vet du inte vilket verktyg som passar bäst i en viss situation blir resultatet därefter.

Om hunden inte kan se belöningen utan att “gå i taket”, är den troligen inte lämplig att använda i träningen innan du “slipat till den”. I annat fall riskerar du att belöna en alltför hög aktivitetsnivå och inte bara färdigheten du vill lära hunden.

Hur gör en hund som förlorat sin koncentration?

 • Det kan resultera i hundar som springer, springer och springer, oftast i stora cirklar runt oss.

 • Det kan resultera i att hunden drar sig undan eller biter oss i armarna, kanske tappar den apporten på vägen in.

 • Hunden gör någonting helt irrelevant i förhållande till vad jag bad den om.

Jag tränar i de flesta fall mina unga eller oerfarna hundar ett par minuter åt gången och oftast när jag bedömer att de är utsövda och pigga och visar tecken på att vilja samarbeta med mig. Jag tränardäremot många gånger per dag och i olika situationer. På det viset hinner inte koncentrationen tryta och hunden bygger successivt upp sin koncentrationsförmåga eftersom jag avbryter träningen innan hunden har tröttnat.

Jag är noga med en “nu ringer det ut signal” som aldrig är liktydigt med att jag ger hunden en belöning och en klapp. Oavsett belöningsform innebär det att vi fortfarande är i klassrummet. Jag vill inte att hunden får en godbit, klapp eller boll – tackar för sig och drar iväg i full galopp. Det kan den däremot få göra om jag först sagt “slut”.

Testa med att ge din hund en godbit när den tittar på dig. Vad exakt händer i det ögonblick då du drar tillbaka din arm? Riktar hunden sin blick mot dig eller vrider den bort huvudet, letar i marken etc? Hur vill du ha det?

För att förstå vad det är som ökar hundens koncentration måste vi först förstå vilka misstag vi omedvetet gör i träningen. Svaret på ovanstående fråga är ganska enkelt. Dra inte tillbaka en tom hand. Flytta dig två steg från hunden direkt du givit en godbit. Du lämnar hunden först, inte tvärtom.

Namnge dina belöningar. Då kan du bygga in ditt “bra, du är så duktig” innan du ger hunden en ny belönings- eller frisignal, “gott”, “bus”, “varsågod”, “slut”. Det ökar värdet av din sociala belöning och skapar nyfikenhet på vad du ska säga härnäst. Oförutsägbara belöningar skapar spänning och uppmärksamhet. Att prata med en låg och spännande röst för att sedan säga “slut” kan ha en fantastisk effekt på hunden. “Nä, va tjabbigt”, måste jag sticka iväg nuuu…..? Nästa gång kanske min smekning och tysta beröm efterföljs av………”bus”. Hunden ska inte veta. Det bygger koncentration och uppmärksamhet.

Slutligen…..undvik att ha en okoncentrerad hund (kan vara situationsbundet) vid din sida. Bind upp den, gå fram och träna en kort stund eller sätt ned hunden efter trettio sekunders träning och lämna den. Pyssla med annat på en lite avstånd tills du ser att hunden fokuserar på dig. Låt hunden ta ansvar för att bjuda upp till träning. Var inte heller rädd för att pausa en hund som tappar sin koncentration, även om du behöver gå ut och hämta den eller sätta den ned. Låt inte hunden “gå in i väggen” och avsluta inte med ett lockande om hunden redan träffat väggen. Låt den istället vila och öka sedan antalet pauser för hunden under nästa träningspass. Om hunden får rollen att bjuda upp till träning skapar du bättre förutsättningar för en hund som arbetar koncentrerat och uthålligt. Du kan nämligen aldrig locka, pocka eller tjata dig till koncentration och uthållighet. Lycka till! Mer om koncentration och uthållighet hittar du på Stockholm alternativt Skåne.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: