
Koncentration
En vanlig fråga på kurser, clinics och föreläsningar är, “hur får jag hunden att bibehålla sin koncentration under längre tid?”. Det finns naturligtvis en mängd orsaker till varför en hund inte kan koncentrera sig på sin uppgift mer än korta stunder innan den förlorar sitt fokus. Dels varierar det mellan raser men även individer. En del unga hundar har fullt upp med att växa och om vi då utsätter dem för alltför långa träningspass som de inte är mogna för, tappar de lätt koncentrationen.
“Avsluta alltid med ett lockande” är en vanlig devis i hundvärlden och det är ju lätt att hålla med om förutsatt att vi inte tränar tills hunden tappat sin koncentration. Framhärdar vi i den stunden med ett sista lyckande, är risken stor att hunden redan lagt hjärnan i pausläge.
En annan orsak till bristande koncentration är att vi generellt sett är slarviga med våra belöningar. Dessa är våra verktyg, och du ansvarar för i vilket skick du vill ha dem. Ifall de är slöa så får du ett sämre resultat. Vet du inte vilket verktyg som passar bäst i en viss situation blir resultatet därefter.
Om hunden inte kan se belöningen utan att “gå i taket”, är den troligen inte lämplig att använda i träningen innan du “slipat till den”. I annat fall riskerar du att belöna en alltför hög aktivitetsnivå och inte bara färdigheten du vill lära hunden.
Hur gör en hund som förlorat sin koncentration?
-
Det kan resultera i hundar som springer, springer och springer, oftast i stora cirklar runt oss.
-
Det kan resultera i att hunden drar sig undan eller biter oss i armarna, kanske tappar den apporten på vägen in.
-
Hunden gör någonting helt irrelevant i förhållande till vad jag bad den om.
Jag tränar i de flesta fall mina unga eller oerfarna hundar ett par minuter åt gången och oftast när jag bedömer att de är utsövda och pigga och visar tecken på att vilja samarbeta med mig. Jag tränardäremot många gånger per dag och i olika situationer. På det viset hinner inte koncentrationen tryta och hunden bygger successivt upp sin koncentrationsförmåga eftersom jag avbryter träningen innan hunden har tröttnat.
Jag är noga med en “nu ringer det ut signal” som aldrig är liktydigt med att jag ger hunden en belöning och en klapp. Oavsett belöningsform innebär det att vi fortfarande är i klassrummet. Jag vill inte att hunden får en godbit, klapp eller boll – tackar för sig och drar iväg i full galopp. Det kan den däremot få göra om jag först sagt “slut”.
Testa med att ge din hund en godbit när den tittar på dig. Vad exakt händer i det ögonblick då du drar tillbaka din arm? Riktar hunden sin blick mot dig eller vrider den bort huvudet, letar i marken etc? Hur vill du ha det?
För att förstå vad det är som ökar hundens koncentration måste vi först förstå vilka misstag vi omedvetet gör i träningen. Svaret på ovanstående fråga är ganska enkelt. Dra inte tillbaka en tom hand. Flytta dig två steg från hunden direkt du givit en godbit. Du lämnar hunden först, inte tvärtom.
Namnge dina belöningar. Då kan du bygga in ditt “bra, du är så duktig” innan du ger hunden en ny belönings- eller frisignal, “gott”, “bus”, “varsågod”, “slut”. Det ökar värdet av din sociala belöning och skapar nyfikenhet på vad du ska säga härnäst. Oförutsägbara belöningar skapar spänning och uppmärksamhet. Att prata med en låg och spännande röst för att sedan säga “slut” kan ha en fantastisk effekt på hunden. “Nä, va tjabbigt”, måste jag sticka iväg nuuu…..? Nästa gång kanske min smekning och tysta beröm efterföljs av………”bus”. Hunden ska inte veta. Det bygger koncentration och uppmärksamhet.
Slutligen…..undvik att ha en okoncentrerad hund (kan vara situationsbundet) vid din sida. Bind upp den, gå fram och träna en kort stund eller sätt ned hunden efter trettio sekunders träning och lämna den. Pyssla med annat på en lite avstånd tills du ser att hunden fokuserar på dig. Låt hunden ta ansvar för att bjuda upp till träning. Var inte heller rädd för att pausa en hund som tappar sin koncentration, även om du behöver gå ut och hämta den eller sätta den ned. Låt inte hunden “gå in i väggen” och avsluta inte med ett lockande om hunden redan träffat väggen. Låt den istället vila och öka sedan antalet pauser för hunden under nästa träningspass. Om hunden får rollen att bjuda upp till träning skapar du bättre förutsättningar för en hund som arbetar koncentrerat och uthålligt. Du kan nämligen aldrig locka, pocka eller tjata dig till koncentration och uthållighet. Lycka till! Mer om koncentration och uthållighet hittar du på Stockholm alternativt Skåne.