Igår var det Teslas tur att få gå på linje och apportera. Hon är en mycket balanserad liten tjej med ett mycket gott minne.


Tesla lägger sig lätt ned och kopplar av. Jag belönar beteendet med lite kel och och ger/droppar en godbit mellan hennes framben invid mitt vänstra ben. Målet är att Tesla ska känna trygghet och harmoni utan negativa känslor invid min sida. Jag småpratar lugnt med henne där vi står tillsammans med andra hundar på linjen. Då och då ställer jag mig framför henne och tränar henne att hålla sin haka i min hand samtidigt som jag håller en godbit i den andra handen mellan mina knän. Kriteriet för belöning är att Tesla vilar hakan i min hand utan att titta på vad de andra gör. En liten, liten uppgift som kräver hennes koncentration. ibland gör jag helt om eller en liten stegförflyttning för att öka följsamheten på mig så att fixeringen vid skytten och kastaren inte blir större än jag önskar. Jag belönar med röst, smekningar och godis i nämnd ordning. Mer sällan för ögonkontakt men gärna för att hon lutar sig mot mitt ben. Jag belönar lugn och ro i lika hög grad som själva apporteringsuppgifterna. Jag letar efter beteenden som jag vill ha mer av – inte mindre. Jag tänker väldigt mycket på att jag är lugn och trygg utan negativ bevakning.


Det händer alltid spännande saker (för ens hund) på linjen tillsammans med andra hundar. Därför vill jag att Tesla ska associera visselsignaler, hundar som passerar henne på linjen eller hundar intill oss som skickas på en apport, med beröm och belöning av mig. Jag strävar alltid efter att skapa en lugn, trygg plats invid mitt ben.


Hunden får bara lämna positionen när vi ger kommandot. En del hundar blir oroliga när vi sträcker ut armen och anvisar riktningen. Vissa börjar röra sig framåt medan andra kan börja gnälla. Det finns två enkla förhållningssätt för att bibehålla lugn, harmoni och stadga inför skicket. Träna i olika situationer i vardagen att sträcka ut armen på samma sätt men nu med en godbit i handen. Din hund kan säkert redan tidigare sitta ned utan att stjäla godis från din hand. Ställ dig nu invid din hund i fotposition. Sträck framför den arm som du anvisar riktningen med. I handen håller du en godis. Istället för att du skickar hunden drar du tillbaka armen och ger hunden godbiten. Repetera detta ett par gånger. Sedan varvar du med att hunden får apportera. Håll gärna koll på svansen. I de flesta fall är det en fördel om svansen är stilla vid belöningen/skicket.


 Vad exakt, ökar hundarnas aktivitetsnivå när de står på linje och väntar på sin tur.? De vanligaste situationerna är skott, kast av apport, hund som lämnar linjen för att apportera, förare i affekt som visslar och ropar i affekt, eller hundar som kommer tillbaka mot linjen med en apport. Jag belönar varje gång en hund är på väg ut eller in från linjen. Jag belönar också varje gång någon skriker “nej” eller är irriterad. Jag vill och eftersträvar en kommunikation med min hund på linjen. Tar den inte en smekning eller godbit från mig ligger den i mina ögon i en alltför för hög aktivitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.