Igår var det dags för nummer två av sammanlagt tre stycken föreläsningar på SBK,s Malmöavdelning. Roligt, eftersom de sedan många år tillbaka använder Kontaktkontraktet på sina valpkurser, och för att det är en väldigt trevlig klubb med många kompetenta instruktörer.


Föreläsningen handlade till en del om att skilja på moment och relation. Vill vi förändra relationen handlar det inte om blixtsnabba belöningar där godis eller leksak prioriteras framför röst och smekningar. Snabba belöningar tenderar, för vissa hundar, att bygga alltför höga förväntningar. Med snabba belöningar, menar jag upprepade två sekunders belöningar för att sedan prioritera färdigheten/momerntet. Väljer vi dessutom till den största delen att prioritera ögonkontakt kan det resultera i en hund som inte bara aktivt tigger, utan som även gör det med ljud. Precis som vid köksbordet.

Jag pratade om att bygga belöningskedjor där röst och smekningar följs av andra belöningar som godis och lek. Kriteriet är att hunden “svarar” på tilltal och min smekning. Detta tränas in i soffan i en trygg och avslappnad miljö. jag pratade självklart om andra faktorer som påverkar såväl min som hundens aktivitetsnivå..

“Sitt tungt i sadeln och var lugn”, när hunden gnäller!

Motsatsen, innebär tyvärr ofta ett förvärrat beteende. Kontentan av min föreläsning handlar om att vi måste lära in grundläggande principer där även kunskap om passivitet/rätt energinivå leder till belöning/arbete och inte ögonkontakt/aktivt tiggande. Det gör vi utan kommandon och i en trygg miljö utan krav på oss själva eller från andra personer. Det är nämligen inte bara hunden som ska sluta gnälla. Det är däremot bara en av oss som kan sätta sig tungt och tyst i sadeln.

Ps. Vill du också höra föreläsningen. Nästa tillfälle blir i Stockholm den 25/4. Välkommen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.