Hundar som gnäller del


Fotograf, Tina Johansson

Hundar gnäller av olika skäl. De gnäller för att de vill ha vår uppmärksamhet, när de tigger, när de har ont, vid förväntan på en aktivitet eller över en stundande älskad belöning som inte ges fort nog. Hundar gnäller när vi själva känner oro.

Det är väldigt praktiskt att våra hundar talar om när de behöver gå ut och att de kan göra sig förstådda genom att gnälla eller prata. Men det finns som alltid även en baksida. En hund som lär sig att kommunicera sina behov genom att ställa sig framför oss och gnällande vifta på svansen utvecklar ofta en alltför hög aktivitet. Hunden får svårt att koppla av vilket kan leda till konflikter den dagen då vi inte längre  tycker att det är charmigt att hunden springer efter oss i rum efter rum och smågnäller. Gnäller däremot hunden kort i samband med att den vill ha sin mat, vill gå ut eller när den talar om för dig att det är sovdags utgör det mer sällan något större problem eftersom beteendet är betingat till en specifik händelse. 

Under lugg väser de fram ett tyst men utdraget gnällande

Hundar vill kommunicera med oss och de vill få med oss på olika aktiviteter, vilket  kan ta sig olika uttryck. De ställer sig framför oss, tittar oss stint i ögonen och skäller. De vill att vi ska avbryta vår flegmatiska position i soffan och istället jaga dem. Andra jyckar lägger sig framför oss på en bits avstånd med hakan mellan tassarna. Under lugg väser de sedan fram ett tyst men utdraget gnällande som skär genom märg och ben. De är ytterst socialt begåvade hundar som avläser varenda liten muskelförändring hos oss. Inget godis i världen behövs för att belöna beteendet. Det räcker så väl med vår respons i form av ett hårdare tag om tidningen eller att vi byter ställning i soffan. Hunden vet att du vet! Leken har startat. Väl etablerad är den mycket motståndskraftig mot vårt eventuella missnöje. Dina sura blickar och uppmaningar om att hunden ska hålla klaffen ser hunden som en tillfällig störning men beteendet upphör inte för det. Ni kommunicerar ju äntligen!

Om du vill förändra er kommunikation behöver du istället bestämma dig för vilka beteenden du vill kommunicera, vilka beteenden som du vill se mer av. Samma krut som du lägger på att korrigera felen ska du lägga på beteenden som du vill se mer av. Tystnad och lugn till exempel. Dessa gör tyvärr inte så mycket väsen av sig och därför märker vi dem inte. De passerar ofta obemärkt förbi oss. Kvar blir beteenden som vi hör och som stör oss. Tjat leder till pip och gnäll.


Fotograf, Felicia Andréasson

Finns det en koppling mellan hundens gnällande och vår egen känsla?

En del hundar vankar efter oss inomhus. De följer oss från rum till rum och de gnäller olyckligt när vi stänger badrumsdörren om oss. Ibland är det den som talar om för oss att vi behöver lugna ned oss. . Om vi ger oss tid att lyssna på dem. Om vi ser att deras oro kanske bottnar i min egen.

Liten kunskap i förhållande till en alltför stor störning

En del människor behåller sitt lugn, oberoende av situation och miljö. Likadant är det med hundar. Vissa hundar presterar till och med bättre när hundägarens knän skakar som asplöv. De är dock undantagen från regeln. De allra flesta hundar blir negativt påverkade av vår nervositet. De blir nervösa, gnälliga och får svårt att sitta stilla, precis som vi själva. 

Vissa människor gör mig otrygg och då blir jag en sämre lärare”

Min egen oro spiller över på hunden som ökar i aktivitet. Vad, vem eller vilka är det som oroar oss? Mina egna tankar? Andra människor? Kanske är det domaren som står och bedömer oss som vi oroas av? Eller grannen? Vår egen tillfälliga otrygghet är en vanlig orsak bakom hundens oro. 

”Det är inte alltid hunden som gnäller högst”

En del hundägare klagar över ”knäppa människor” som dyker upp överallt under promenaderna och förpestar tillvaron. Andra hundägare verkar ha turen att aldrig stöta på dessa ”knäppskallar”, trots att de bor i samma område. Min erfarenhet är att positiva känslor i mötet med andra människor leder till lugn och trygghet. 

Sens moral

Börja inte med avancerade moment innan du känner dig trygg i en viss miljö eller situation (momenten kan du träna på hemma i lugn och ro). Låt hunden sitta vid din sida samtidigt som du förstrött smeker den över öronen samtidigt som du pratar och skrattar tillsammans med grannen, en “påhittad” domare eller en provledare. Bestäm själv hur du vill att personen att agera. Kanske ska du för din och hundens skull vänligt med bestämt kommendera personen ni pratar med? Ökar det din egen trygghet? I så fall kommer din upplevda trygghet spilla över på hunden. (Läs mer här)

Ta bort kommandona

Jag tycker generellt sett att vi är alltför snabba med att lära in signaler och kommandon. Låt mig ta signalen ”fot” som exempel. Vi är oftast mer intresserade av rätt tajming och att belöna så fort som möjligt under momentet istället för att börja med att skapa rätt känsla vid min sida. Viktiga grunder inför inlärningen av fotgående och stadga vid vänster sida. Det behöver vara ordning och reda i verktygskorgen om vi ska bygga ett stabilt fotgående. Jag anser att snabba och ritualiserade (samma typ av belöning eller aktivitet) belöningar och avsaknad av taktil beröring många gånger är en stor bov bakom pip och gnäll invid vänster sida.

 1. Börja med att prioritera trygghet och tydlighet vid din sida. Lär hunden att det är mysigt och avkopplande att bli kelad med. Lär den grunderna för verbal belöning och belöningssignaler (namn på godis, lek ochslut”). Jag anser att det är en viktig och grundläggande del av kommunikationen vid vänster sida som leder till trygghet, ordning och reda och mycket bättre förutsättningar för att lära hunden momentet fotgående.

 2. Därefter behöver vi, jag och hunden, träna på ”att vara trygga tillsammans” i relevanta miljöer och situationer. 

 3. Om vi inte känner oss trygga, behöver vi dra i nödbromsen. Vi behöver kunna hänga av signalen ”fot” och återgå till den grundläggande grundträningen invid vänster sida. Att däremot försöka kontrollera situationen med att öka volymen och ett hårdare ”FOT” kommer inte att leda till ett stabilare och tryggare fotgående. Du har nämligen tappat kontrollen. När det sker, vilket händer alla, behöver vi göra det enklare för oss själva. Du är nämligen inte en skicklig lärare när du är nervös. 


Fortsättning följer……

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: