Fotograf, Pernilla Åhs

Ibland läser vi om time out, ofta i samband med inlärning. Den innebär att tränaren lämnar djuret en stund när den inte ”gör som vi vill”. Förutsättningen för att time out ska vara en effektiv väg är att djuret känner att den förlorar något på att tränaren försvinner och att djuret även har ett hum om varför tränaren gick sin väg. 

Orsaken beror oftast på dessa faktorer,

En time out är i grunden en vanlig paus och i den meningen är den ett viktigt inslag i all träning. Skillnaden mellan att ta en “time out” och en vanlig paus ligger i vår egen sinnesstämning. En “time out” tar vi ofta när vi själva känner frustration över att djuret inte gör som vi tänkt oss medan en paus tas när vi tycker att vi uppnått ett bra resultat i träningen. 

Lär dig känna igen klådan innan du tar eleven i örat

I ett lärande pågår två parallella läranden. Först med facit i hand vet jag om jag lärde min elev det som var tänkt från början. Kanske blev resultatet något annat? Alla oönskade beteenden, är dessa en effekt av hundens personlighet eller ett resultat av min undervisning? 

Om eleven slutar att lyssna – ta paus innan du tar eleven i örat. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.