2020 har varit det mest turbulenta år jag någonsin upplevt och den uppfattningen delar jag antagligen med en stor del av världens befolkning. Allt började med en snöflinga långt bort i Kina. Ingenting att oroa sig för här uppe i Norden. Snöflingan växte till en snöboll men fortfarande behövde vi inte känna oro. Människor kom hem från sportlovet i Alperna och plötsligt var lavinen igång. Stockholm drabbades först. Jag var än mer tacksam över mitt beslut att lämna Stockholm för tre år sedan för att istället bosätta mig i ett litet samhälle i Sörmland, nära naturen och tystnaden.

Ifrån ett fullbokat schema till fullständig tvärnit. Allting sköts på framtiden. Jag fick dock hjälp av den valpboom som blev konsekvensen av att många människor började arbeta hemifrån. Försäljningen av framför allt Kontaktkontraktet ökade lavinartat.

”När hjärtat är så fyllt av sorg så orden inte räcker till kommer gråten”

Under en träning går Tesla omkull och faller olyckligt men repar sig snabbt. Jag ser ingen hälta, inte förrän två veckor senare. Tesla står återigen på hakan och den här gången när hon hoppar från en löjligt liten avsats i skogen. Det visar sig att Tesla har kraftiga pålagringar i höger armbåge. Veterinären som gjorde artroskopin bedömde att det inte skulle gå att operera armbågen.

Jag har inte orkat berätta tidigare. Det gjorde alltför ont att uttala orden, ”hon finns inte mer”. Det var så oåterkalleligt. Tesla var en solstråle som förgyllde både mitt och Will-Ja´s liv med sin sorglöshet och sin oerhörda entusiasm. Världen genom Teslas ögon var en ljuvlig plats att vara på. Världen utan Tesla är väsentligt tommare, mindre fnissig och väsentligt gråare. Jag tror att jag talar även för Will-Ja. Vi hade så roligt tillsammans.

Resandet
Jag älskar mitt arbete men mängden resor har blivit allt slitsammare med åren och jag har sedan en längre tid funderat på vilka förändringar jag behöver göra för att kunna leva i ett lugnare tempo.

Onlineföreläsningarna har blivit svaret på den frågan. Det är en ny värld som tar lite tid att sätta sig in i men samtidigt har det öppnat upp för en ny och faktiskt större värld. Det är fantastiskt att kunna välkomna åhörare från hela Sverige, Norge, Island, Schweiz och Holland. I min vildaste fantasi hade jag inte trott att jag som alltid stått, hoppat och krupit på scener över hela Norden plötsligt skulle sitta stilla i en fåtölj och hålla föreläsningar baserade till en stor del på inspelat material. Så roligt och utvecklande det har varit.

Tack för att ni hängt med mig, att ni kommer på föreläsningarna, delar dem och att ni ger mig bra feedback efteråt. Ni är guld värda, varenda en av er!

Härnäst väntar en ny föreläsning av ”Älskade valp” den 12/1 i regi av Studiefrämjandet i Östergötland. Jag blir väldigt glad om du vill hjälpa mig att sprida den.

Sedan funderar jag på vilken föreläsning jag ska göra härnäst. Kanske ”fotgående – hur svårt kan det va`?”, eller Skvallerträning? Inkallning på liv och död? Fast det vore väldigt roligt att göra en föreläsning om lek också. Kanske ska jag börja dokumentera min gamla brukskunskaper. ”Kryp – ett liggande fotgående. I vilket ämne skulle du själv vilja he en onlineföreläsning? Dessutom funderar jag på att hålla kortare föreläsningar (1 timme) när det gäller vissa ämnen. Vad är din åsikt?

Jag önskar dig ett gott slut på året och ett riktigt Gott Nytt År!

Nästa onlineföreläsning, “Älskade Valp” 12/1

2 svar

 1. Hej!

  Jag tycker det är jättebra att du börjat med onlineföreläsningar, då jag bor i Norra sverige har jag inte haft möjlighet att delta tidigare, men alltid haft dig som en förebild och väldigt gärna velat gå på föreläsning/kurs med dig.

  Har en Papillon på 4,5 år som tycker att det mesta är kul. Han har bra energi och uthållighet.

  Jag skulle gärna lyssna på hur man bygger upp bra fokus/koncentration/engagemang mellan mig och min hund. Detta fungerar då vi tränar med få störningar, men när vi ska tävla i ex. Rallylydnad så tappar vi allt när vi väntar vid start.

  Ha ett Gott Nytt År och en god fortsättning.
  Mvh. Marie Jakobsson

 2. Hej!

  Så tråkigt med Tesla! Anade att det var något som hänt när jag såg julkortet med bara Viljas namn. Livet är skört för både djur och människor! Ena dagen finns de där … nästa dag är den man älskar eller håller av borta!
  När det gäller onlineföreläsningar skulle jag önska " Fotgående – hur svårt kan det vá? ". Lek i vardag och i träning skulle också vara intressant! Att lära sig något nytt är alltid kul! Aktuell forskning!
  Gott Nytt År!
  Inger, Indra och Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.