Nyårskrönika över covid, hundar och livet

2020 har varit det mest turbulenta år jag någonsin upplevt och den uppfattningen delar jag antagligen med en stor del av världens befolkning. Allt började med en snöflinga långt bort i Kina. Ingenting att oroa sig för här uppe i Norden. Snöflingan växte till en snöboll men fortfarande behövde vi inte känna oro. Människor kom hem från sportlovet i Alperna och plötsligt var lavinen igång. Stockholm drabbades först. Jag var än mer tacksam över mitt beslut att lämna Stockholm för tre år sedan för att istället bosätta mig i ett litet samhälle i Sörmland, nära naturen och tystnaden.

Ifrån ett fullbokat schema till fullständig tvärnit. Allting sköts på framtiden. Jag fick dock hjälp av den valpboom som blev konsekvensen av att många människor började arbeta hemifrån. Försäljningen av framför allt Kontaktkontraktet ökade lavinartat.

”När hjärtat är så fyllt av sorg så orden inte räcker till kommer gråten”

Under en träning går Tesla omkull och faller olyckligt men repar sig snabbt. Jag ser ingen hälta, inte förrän två veckor senare. Tesla står återigen på hakan och den här gången när hon hoppar från en löjligt liten avsats i skogen. Det visar sig att Tesla har kraftiga pålagringar i höger armbåge. Veterinären som gjorde artroskopin bedömde att det inte skulle gå att operera armbågen.

Jag har inte orkat berätta tidigare. Det gjorde alltför ont att uttala orden, ”hon finns inte mer”. Det var så oåterkalleligt. Tesla var en solstråle som förgyllde både mitt och Will-Ja´s liv med sin sorglöshet och sin oerhörda entusiasm. Världen genom Teslas ögon var en ljuvlig plats att vara på. Världen utan Tesla är väsentligt tommare, mindre fnissig och väsentligt gråare. Jag tror att jag talar även för Will-Ja. Vi hade så roligt tillsammans.

Resandet
Jag älskar mitt arbete men mängden resor har blivit allt slitsammare med åren och jag har sedan en längre tid funderat på vilka förändringar jag behöver göra för att kunna leva i ett lugnare tempo.

Onlineföreläsningarna har blivit svaret på den frågan. Det är en ny värld som tar lite tid att sätta sig in i men samtidigt har det öppnat upp för en ny och faktiskt större värld. Det är fantastiskt att kunna välkomna åhörare från hela Sverige, Norge, Island, Schweiz och Holland. I min vildaste fantasi hade jag inte trott att jag som alltid stått, hoppat och krupit på scener över hela Norden plötsligt skulle sitta stilla i en fåtölj och hålla föreläsningar baserade till en stor del på inspelat material. Så roligt och utvecklande det har varit.

Tack för att ni hängt med mig, att ni kommer på föreläsningarna, delar dem och att ni ger mig bra feedback efteråt. Ni är guld värda, varenda en av er!

Härnäst väntar en ny föreläsning av ”Älskade valp” den 12/1 i regi av Studiefrämjandet i Östergötland. Jag blir väldigt glad om du vill hjälpa mig att sprida den.

Sedan funderar jag på vilken föreläsning jag ska göra härnäst. Kanske ”fotgående – hur svårt kan det va`?”, eller Skvallerträning? Inkallning på liv och död? Fast det vore väldigt roligt att göra en föreläsning om lek också. Kanske ska jag börja dokumentera min gamla brukskunskaper. ”Kryp – ett liggande fotgående. I vilket ämne skulle du själv vilja he en onlineföreläsning? Dessutom funderar jag på att hålla kortare föreläsningar (1 timme) när det gäller vissa ämnen. Vad är din åsikt?

Jag önskar dig ett gott slut på året och ett riktigt Gott Nytt År!

Nästa onlineföreläsning, “Älskade Valp” 12/1

Kommentarer

2 svar

 1. Hej!

  Jag tycker det är jättebra att du börjat med onlineföreläsningar, då jag bor i Norra sverige har jag inte haft möjlighet att delta tidigare, men alltid haft dig som en förebild och väldigt gärna velat gå på föreläsning/kurs med dig.

  Har en Papillon på 4,5 år som tycker att det mesta är kul. Han har bra energi och uthållighet.

  Jag skulle gärna lyssna på hur man bygger upp bra fokus/koncentration/engagemang mellan mig och min hund. Detta fungerar då vi tränar med få störningar, men när vi ska tävla i ex. Rallylydnad så tappar vi allt när vi väntar vid start.

  Ha ett Gott Nytt År och en god fortsättning.
  Mvh. Marie Jakobsson

 2. Hej!

  Så tråkigt med Tesla! Anade att det var något som hänt när jag såg julkortet med bara Viljas namn. Livet är skört för både djur och människor! Ena dagen finns de där … nästa dag är den man älskar eller håller av borta!
  När det gäller onlineföreläsningar skulle jag önska " Fotgående – hur svårt kan det vá? ". Lek i vardag och i träning skulle också vara intressant! Att lära sig något nytt är alltid kul! Aktuell forskning!
  Gott Nytt År!
  Inger, Indra och Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: