Vad innebär det att vara en tävlingsmänniska?

Kanske tänker du att en tävlingsmänniska är den som går över lik för att nå sina framgångar och som blir förbannad vid varje förlust.

Lisen Bratt, fd olympiaryttare i banhoppning, gift med Peder Fredricsson säger, “En person som tävlar på elitnivå måste orka ta pressen”, måste tänka “hur kan jag få mig själv att prestera bätre?”, “hur kan jag få kontroll över tankarna och vara bereddd att göra allt det där som är jobbigt?”

Att tävla innebär att exponera sig för andras bedömningar. Det innebär att vi behöver lära oss att vi ofta förlorar mer än vi vinner. Vinsten i sig själv kanske därför inte alltid är målet med tävlingen.

Otrygghet

Ofta blir vi långsamma när vi känner oss otrygga. Det leder till sena reaktioner och ibland även till helt felaktiga beslut.
Om vi däremot känner oss trygga är vi också nyfikna och snabba i tanken.
Vägen ut är planering. Kan vi titta med nyfikenhet på vår rädsla?

Jag har själv en djup svacka just nu som det finns olika orsaker till. Men jag vill veta om och hur jag kan tänka, planera och träna mig ur den grop som jag befinner mig i just nu. Jag vill planera min egen träning precis på samma sätt som när jag utbildar en hund. – Är du rädd? Ok, då sätter vi oss ned med papper och penna. – Vad exakt skrämmer dig? Jag formulerar och skriver ned ett svar. – Behöver du i så fall verkligen fokusera på att Will-Ja tar in apporten i den situationen eller kan du skifta ditt fokus? Kanske räcker det med att hon stannar när du blåser stopp? Då blir allting runtomkring en störning istället för huvuduppgiften att apportera? Du vänder helt enkelt perspektiv, hur låter det? – Det låter som en bra plan. Jag fokuserar på att träna stoppsignal i just den miljön. Sedan gör jag en ny plan.

Menatala mästare

Kommentarer

2 svar

 1. OBS Mina reflektioner och inget annat. Peders press har varit enorm. Det finns en intervju med Lisen där hon kort berör att hon som reserv i London 2012 (RGBs häst var skadad) överhört negativa kommentarer om henne och hästen vilket påverkade henne. Kanske hade haveriet då hon trillade av hänt ändå men jag undrar.

  Tror mycket på Peders strategi, försöka stänga ut allt, gott som dåligt, inte se mer än nästa delmål, för sig själv och hästen. Och så tror jag väldigt mycket på tanken att du tävlar mot dig själv, dina "akilleshälar", inte mot alla andra. Det kan ju gälla i stort som smått. Momentet på jaktprovet du oroar dig för (min hund kommer inte att ta kaninen på söket, att den inte kommer att lämna i handen vid vattnet osv osv). Jag tycker det är lättare när man inte tävlar mot andra utan tävlar mot sig själv, sina problem. Den som inte har bekymmer vet jag faktiskt inte om jag tror på fullt ut 🙂

  Mitt allra första jaktprov glömmer jag såklart inte, av många skäl. Jag fick en 2:a och var gråtfärdig av lycka, vägen till 1:an fattade jag precis. När priserna delades ut på kvällen sa domaren till oss alla att "kom ihåg nu, ni åker hem med samma hund som ni kom hit med". Det har jag tagit med mig som en devis. Det är så jag vill se min hund, med förtjänster och "fel". Och att "felen" nästan alltid beror på mig, eller såklart hundens tillkortakommanden av olika skäl, vilket sällan gör den mindre värd att förstå och tycka om.

  För mig, personligen, är att vara tävlingsmänniska att tävla mot mig själv och mina förutsättningar. Men på så sätt är man kanske en "bourne looser"? Jag vet inte. Tror det funkar för Peder iallafall.

 2. Hej Katarina!

  Jag tror att man fungerar olika. En del klarar av att tävla mot andra medan det för andra fungerar bättre att inte ens tänka tävling utan att se den som en evaluering av min egen träning. Vi är alla olika. Men kanske är det så att om just den inställningen förändras över tid så blir man också skörare? Du nämnde drevet mot Lisen. Det är högst troligt att hon inte klarade av att vara i balans med tanke på de negationer som följde henne i haserna. Tävlingsdagen är ju endast en liten del i det stora hela.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: