Älskade Valp Eva Bodfäldt Education

Fråga; Vid inlärning av “Omvänt lockande”; när du då ger godis använder du då belöningssinglaen “gott”?

Svar; Ja, det stämmer förutsatt att hunden tar den ur min hand (oavsett var jag har min hand (T.ex på hunden, framför, lågt ned, vid sidan av mig själv). Jag kan kasta iväg godbiten men då säger jag istället “ja” (extern belöning, spring och hämta).

Fråga; Hur tränar man på bästa sätt för att göra valpen rumsren? Kan man använda valptoalett på nätterna?

Svar; Det finns bara ett sätt; gå ut varje timme och alltid när valpen, ätit, sovit och lekt (blivit excalterad). Var lugn när du är ute, stå/gå gärna till samma plats. Det underlättar oftast inlärningen väsentligt om valpen vet var den har sin toalett. Stirra inte på valpen, ingen tycker om att bli betraktad när man ska göra sina behov. Slappna av själv så brukar valpen göra ifrån sig tämligen omgående. Du kan absolut använda en valptoalett på nätterna.

Fråga; Min valp skäller så fort jag går utom synhåll, borde jag vänta till hon blir tyst och komma tillbaka då?

Svar; Tränar du med kompostgaller (4 st som sitter ihop)? Klarar din valp att du pysslar med andra saker i samma rum utan att ni har ögonkontakt med varandra? Förstår din valp att hon blir utsläppt när hon är lugn och tyst? Det är viktigt att din valp lugnt kan betrakta dig när du pysslar med saker som att T.ex städa. Sedan kan nästa steg vara att hon hör att du hämtar något i ett annat rum, kommer tillbaka och fortsätter med olika göromål men där valpen inte hamnar i centrum. Effektiva belöningar (förutom att släppa ut valpen vid tysntnad och lugn) är att slänga in lite godis till valpen. Viktigt är att du inte kastar oroliga blickar mot valpen eftersom hon blixtsnabbt uppfattar din oro.

Fråga; Hur tränar man inkallning den sista metern? Hunden följer och kommer när man ropar men hon stannar alltid 1 meter bort.

Svar; “Rör på fötterna och håll in händerna”. Stå aldrig still när du ropar. Backa eller vrid dig alltid runt tills valpen är ända framme hos dig. Det gör den eftersom det blir en rolig lek att söka sig till dina händer som hela tiden flyttar sig (fötterna rör ju på sig). Håll dina händer intill din kropp och långt ned längs kroppen.

Fråga; Finns det tillfällen när det är ok att hunden biter i händerna som kamplek eller ska det till varje pris undvikas?

Svar; Det är upp till var och en. För enkelhetens skull (om man har småbarn) kan det vara bättre att lära hunden att vi alltid leker tillsammans med en leksak (som ungar med en fotboll). Själv leker jag direkt med mina hundar men det handlar även om vilken typ av personlighet hunden har. En del hundar är naturligt mjuka i bettet medan en del andra jyckar blir rätt hårdhänta.

Fråga; Testade ditt tips att pipa och titta bort vid bitande och det funkar. När ska jag återuppta leken/kelet?

Svar; Det kan du göra direkt eftersom vitsen med ditt “skrik” är att tala om för valpen att den ska agera med större försiktighet. En del valpar pussar oss, en del bli mer stillsamma. Prova dig fram. Du håller ju på att lära dig att kommunicera med din valp. 🙂

Fråga; Vår valp avskyr bilen och resorna. Vad ska vi göra?

Svar; Sätt på motorn utan att köra. sitt i bilen och prata och låt valpen gå omkring i bilen som den vill. När den slår sig till ro kan ni stänga av motorn och kliva ur bilen. Fortsätt träningen med att leka, gömma godis i bilen. När ni måste köra se till att valpen inte har en stor yta utan snarare ligger rätt trångt. Många bil-ovana hundar mår bäst av att ligga på golvet bakom förarsätet. Nära dig men trångt. Försök även att agera lugnt utan oroliga blickar på valpen. Ju mer trygg och lugn du känner dig desto större chans att valpen känner sig trygg. Kör korta sträckor och till någonting för valpen positivt.

Fråga; 10 veckor borderterrier totalt uppfylld av dofter, sällan en tendens till kontakt som jag kan belöna. Vad kan jag göra?

Svar; Sätt dig på en stubbe och gärna varje gång det är matdags. Valpen ska vara lös. Varje gång din valp tittar på dig säger du namnet eller visslar samtidigt som du sätter ned skålen med några matkulor i. När valpen ätit upp dessa tar du med dig skålen och flyttar dig ett par meter. Sedan repeterar du samma sak. Ge inte valpen all mat inomhus. Gå inte heller så mycket eftersom valpen verkar ha ett stort behov av att undersöka sin omgivning. Tålamod, nyfikenhet och belöna när valpen tittar på dig. Ta med en rolig leksak (gammal handske i ett 1 meter långt grovt snöre) som du varierar att belöna ögonkontakten med istället för att sätta ned matskålen.

Fråga; Säger du “Ja” när du har något i handen och säger du “Ja när du kastar?

Svar; Jag säger “Ja” när jag kastar eller om valpen ska springa till en belöning (redan utlagd). Sedan säger jag “gott” när den tar en godbit ur min hand.

Fråga; Min 3 månaders valp är galen i vår katt. Är rädd att han ska skada katten. Kommer valpen lugna sig eller hur ska jag göra?

Svar; De flesta katter sätter valparna på plats tämligen omgående vilket oftast är mycket bättre än att vi lägger oss i. Vår oro och stress innebär ofta en ökad oro även för djuren. Att katten ska skadas av en valp på 3 månader är högst osannolikt. Jag tycker att du ska ha is i magen och låta katten och valpen hitta sin relation till varandra.

Fråga; Hur får jag en övertrött valp att varva ned?

Svar; Sätt in valpen bakom kompostgaller där det ska finnas en korg att vila i. Ge valpen ett ben att gnaga på. Pyssla sedan med annat men i samma rum. Låt valpen veta att du finns där med låt den inte stå i centrum. Du kan också, ifall det inte uppstår en kamp, ta valpen i din famn och gå och vyssja den (bärsele).

Fråga; Kan man jobba med sig själv som “bus” och bästa belöning?

Svar; Ja!

Fråga; Min valp tycker att det är jobbigt att lämna tomtgränsen då vi ska gå promenad. Han sätter sig ned och piper vilket han även kan göra under promenaden. Jag försöker locka med godis…

Svar; Jag vet inte hur gammal din valp är men det är inte säkert att han är mogen att gå promenader ännu. Prova istället att gå eller bära honom till samma ställe under ett par dagar där ni äter, leker och har kul.

Fråga; Labradoodle skäller när hon vill något, ibland ihärdigt. ska jag bara ignorera eller ngt annat?

Svar; Jag tycker att det bästa är att konsekvent undvika att se på valpen när hon skäller. Fortsätt göra det du gör och andas lugnt. När du hör att hon slutat att skälla ska du kunna räkna till 3 sekunder. Därefter sätter du dig ned och umgås med henne. Fortsätt med detta tills du märker att skallen avtar allt mer. Variera även med att titta på och prata till henne istället för att sätta dig ned. Föräng tiden innan du riktar din uppmärksamhet mot henne.

Fråga; Min valp gnäller så fort det blir en ny situation. Hur avleda det?

Svar; Jag vet inte hur gammal din valp är men den kanske inte är mogen för nya situationer ännu? Den behöver lugn och trygghet i hemmet och det räcker ofta med att du går och sätter dig någonstans utomhus så att valpen får skutta runt.

Fråga; Vid stress fungerar inte någon belöning hur gör man då?

Svar; Det är svårt att svara på din fråga med så lite information. Vad är det för situationer där du upplever valpen som stressad? Min första tanke är att inte utsätta valpen för stressorer utan istället fokusera på att bygga upp din relation och dina belöningar i en lugn miljö.

Fråga; Ska man inte släppa en valp som sprattlar och piper? Hur går detta ihop med att man ska undvika konflikter?

Svar; Man ska inte hålla fast en valp utan att ge den en anledning. Att hålla i en valp samtidigt som det ligger lite godis framför den skapar sällan konflikter. Valpen kan försöka komma åt godbitarna men lär sig snart att den får en godbit så fort den slutar sprattla och bli lugn. Detta ska tränas dagligen tills dess att valpen lärt sig att lugn leder till belöning (och även i slutändan frihet).

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.