Älskade Valp – Resten av de valpfrågor som jag inte hann besvara

Fråga; Vid inlärning av “Omvänt lockande”; när du då ger godis använder du då belöningssinglaen “gott”?

Svar; Ja, det stämmer förutsatt att hunden tar den ur min hand (oavsett var jag har min hand (T.ex på hunden, framför, lågt ned, vid sidan av mig själv). Jag kan kasta iväg godbiten men då säger jag istället “ja” (extern belöning, spring och hämta).

Fråga; Hur tränar man på bästa sätt för att göra valpen rumsren? Kan man använda valptoalett på nätterna?

Svar; Det finns bara ett sätt; gå ut varje timme och alltid när valpen, ätit, sovit och lekt (blivit excalterad). Var lugn när du är ute, stå/gå gärna till samma plats. Det underlättar oftast inlärningen väsentligt om valpen vet var den har sin toalett. Stirra inte på valpen, ingen tycker om att bli betraktad när man ska göra sina behov. Slappna av själv så brukar valpen göra ifrån sig tämligen omgående. Du kan absolut använda en valptoalett på nätterna.

Fråga; Min valp skäller så fort jag går utom synhåll, borde jag vänta till hon blir tyst och komma tillbaka då?

Svar; Tränar du med kompostgaller (4 st som sitter ihop)? Klarar din valp att du pysslar med andra saker i samma rum utan att ni har ögonkontakt med varandra? Förstår din valp att hon blir utsläppt när hon är lugn och tyst? Det är viktigt att din valp lugnt kan betrakta dig när du pysslar med saker som att T.ex städa. Sedan kan nästa steg vara att hon hör att du hämtar något i ett annat rum, kommer tillbaka och fortsätter med olika göromål men där valpen inte hamnar i centrum. Effektiva belöningar (förutom att släppa ut valpen vid tysntnad och lugn) är att slänga in lite godis till valpen. Viktigt är att du inte kastar oroliga blickar mot valpen eftersom hon blixtsnabbt uppfattar din oro.

Fråga; Hur tränar man inkallning den sista metern? Hunden följer och kommer när man ropar men hon stannar alltid 1 meter bort.

Svar; “Rör på fötterna och håll in händerna”. Stå aldrig still när du ropar. Backa eller vrid dig alltid runt tills valpen är ända framme hos dig. Det gör den eftersom det blir en rolig lek att söka sig till dina händer som hela tiden flyttar sig (fötterna rör ju på sig). Håll dina händer intill din kropp och långt ned längs kroppen.

Fråga; Finns det tillfällen när det är ok att hunden biter i händerna som kamplek eller ska det till varje pris undvikas?

Svar; Det är upp till var och en. För enkelhetens skull (om man har småbarn) kan det vara bättre att lära hunden att vi alltid leker tillsammans med en leksak (som ungar med en fotboll). Själv leker jag direkt med mina hundar men det handlar även om vilken typ av personlighet hunden har. En del hundar är naturligt mjuka i bettet medan en del andra jyckar blir rätt hårdhänta.

Fråga; Testade ditt tips att pipa och titta bort vid bitande och det funkar. När ska jag återuppta leken/kelet?

Svar; Det kan du göra direkt eftersom vitsen med ditt “skrik” är att tala om för valpen att den ska agera med större försiktighet. En del valpar pussar oss, en del bli mer stillsamma. Prova dig fram. Du håller ju på att lära dig att kommunicera med din valp. 🙂

Fråga; Vår valp avskyr bilen och resorna. Vad ska vi göra?

Svar; Sätt på motorn utan att köra. sitt i bilen och prata och låt valpen gå omkring i bilen som den vill. När den slår sig till ro kan ni stänga av motorn och kliva ur bilen. Fortsätt träningen med att leka, gömma godis i bilen. När ni måste köra se till att valpen inte har en stor yta utan snarare ligger rätt trångt. Många bil-ovana hundar mår bäst av att ligga på golvet bakom förarsätet. Nära dig men trångt. Försök även att agera lugnt utan oroliga blickar på valpen. Ju mer trygg och lugn du känner dig desto större chans att valpen känner sig trygg. Kör korta sträckor och till någonting för valpen positivt.

Fråga; 10 veckor borderterrier totalt uppfylld av dofter, sällan en tendens till kontakt som jag kan belöna. Vad kan jag göra?

Svar; Sätt dig på en stubbe och gärna varje gång det är matdags. Valpen ska vara lös. Varje gång din valp tittar på dig säger du namnet eller visslar samtidigt som du sätter ned skålen med några matkulor i. När valpen ätit upp dessa tar du med dig skålen och flyttar dig ett par meter. Sedan repeterar du samma sak. Ge inte valpen all mat inomhus. Gå inte heller så mycket eftersom valpen verkar ha ett stort behov av att undersöka sin omgivning. Tålamod, nyfikenhet och belöna när valpen tittar på dig. Ta med en rolig leksak (gammal handske i ett 1 meter långt grovt snöre) som du varierar att belöna ögonkontakten med istället för att sätta ned matskålen.

Fråga; Säger du “Ja” när du har något i handen och säger du “Ja när du kastar?

Svar; Jag säger “Ja” när jag kastar eller om valpen ska springa till en belöning (redan utlagd). Sedan säger jag “gott” när den tar en godbit ur min hand.

Fråga; Min 3 månaders valp är galen i vår katt. Är rädd att han ska skada katten. Kommer valpen lugna sig eller hur ska jag göra?

Svar; De flesta katter sätter valparna på plats tämligen omgående vilket oftast är mycket bättre än att vi lägger oss i. Vår oro och stress innebär ofta en ökad oro även för djuren. Att katten ska skadas av en valp på 3 månader är högst osannolikt. Jag tycker att du ska ha is i magen och låta katten och valpen hitta sin relation till varandra.

Fråga; Hur får jag en övertrött valp att varva ned?

Svar; Sätt in valpen bakom kompostgaller där det ska finnas en korg att vila i. Ge valpen ett ben att gnaga på. Pyssla sedan med annat men i samma rum. Låt valpen veta att du finns där med låt den inte stå i centrum. Du kan också, ifall det inte uppstår en kamp, ta valpen i din famn och gå och vyssja den (bärsele).

Fråga; Kan man jobba med sig själv som “bus” och bästa belöning?

Svar; Ja!

Fråga; Min valp tycker att det är jobbigt att lämna tomtgränsen då vi ska gå promenad. Han sätter sig ned och piper vilket han även kan göra under promenaden. Jag försöker locka med godis…

Svar; Jag vet inte hur gammal din valp är men det är inte säkert att han är mogen att gå promenader ännu. Prova istället att gå eller bära honom till samma ställe under ett par dagar där ni äter, leker och har kul.

Fråga; Labradoodle skäller när hon vill något, ibland ihärdigt. ska jag bara ignorera eller ngt annat?

Svar; Jag tycker att det bästa är att konsekvent undvika att se på valpen när hon skäller. Fortsätt göra det du gör och andas lugnt. När du hör att hon slutat att skälla ska du kunna räkna till 3 sekunder. Därefter sätter du dig ned och umgås med henne. Fortsätt med detta tills du märker att skallen avtar allt mer. Variera även med att titta på och prata till henne istället för att sätta dig ned. Föräng tiden innan du riktar din uppmärksamhet mot henne.

Fråga; Min valp gnäller så fort det blir en ny situation. Hur avleda det?

Svar; Jag vet inte hur gammal din valp är men den kanske inte är mogen för nya situationer ännu? Den behöver lugn och trygghet i hemmet och det räcker ofta med att du går och sätter dig någonstans utomhus så att valpen får skutta runt.

Fråga; Vid stress fungerar inte någon belöning hur gör man då?

Svar; Det är svårt att svara på din fråga med så lite information. Vad är det för situationer där du upplever valpen som stressad? Min första tanke är att inte utsätta valpen för stressorer utan istället fokusera på att bygga upp din relation och dina belöningar i en lugn miljö.

Fråga; Ska man inte släppa en valp som sprattlar och piper? Hur går detta ihop med att man ska undvika konflikter?

Svar; Man ska inte hålla fast en valp utan att ge den en anledning. Att hålla i en valp samtidigt som det ligger lite godis framför den skapar sällan konflikter. Valpen kan försöka komma åt godbitarna men lär sig snart att den får en godbit så fort den slutar sprattla och bli lugn. Detta ska tränas dagligen tills dess att valpen lärt sig att lugn leder till belöning (och även i slutändan frihet).

Kommentarer

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: