Fotograf, Fredrik Funck

Fotograf, Fredrik Funck

Pike har bott i familjen i tio veckor, drygt halva sitt liv. Jag fick frågan igår om jag är nöjd med hennes personlighet, “du vill ju ha en hund med humor, fick du det”?” Jag funderade över frågan på vägen hem. Har hundar humor? Varenda boxerägare nickar antagligen ivrigt på den frågan. Inom retrieverjaktvärlden talas det ofta om att golden är humoristiska och gärna slår tassarna i taket medan labbarna är ordentliga, fokuserade och lite “tråkiga” men ambitiösa. Kanske handlar det istället om oss? Är boxerägare i grunden mer humoristiska än “schäferfolk”?

När Will-Ja ligger på rygg i soffan i ett annat rum och kallar på mig genom att tjoa sitt “aouihhhiuuu”, är det ett uttryck för att hon har humor? Jag vet inte men hon ser oförskämt nöjd och fnissig ut när jag svarar an på hennes inkallning. Kanske fnissar hon därför att hon ser att jag skrattar?

Hur utvecklar jag bäst Pikes sinne för humor? Våra hjärnor är mycket lika så varför skulle vi inte kunna göra samma lekar med valpar som med ett spädbarn? Med mina senaste valpar har jag lekt samma lekar som vi gör med spädbarn. Jag sätter valpen i mitt knä och provar att göra olika grimaser. En i taget. Jag provar att blåsa upp kinderna för att sedan blåsa ut luften på olika sätt. Tycker valpen att det är kul? Pike tittar noggrant och uppmärksamt på min mun när jag blåser ut luften (på olika sätt), viftar fnissigt på svansen och slickar mig i ansiktet. Jag gör pruttljud på hennes mage. Nog sjutton garvar jycken……:-)

Jag leker “tittut” genom att dra täcket över huvudet. Under täcket ger jag ifrån mig olika ljud för att sedan tystna. Jag väntar på valpens reaktion. Turordningsregler är grunden för all lek. Jag gör så här, vad gör du då? Lek är inte alltid en fråga om hög aktivitet. Stillhet i leken är viktig; att vi ger plats för valpens reaktion på våra signaler. Hur små rörelser kan du själv göra för att din valp ska börja fnissa? Tycker du att din hund har humor och på vilket sätt tycker du dig se bevis för det?

Anmälan till , Älskade Valp den 30/6, kl 18.00 – 20.00

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.