Retriever, vattenpassion, fotgående och apportering

Pike har varit försiktigt positiv till vatten. Jag har inte brytt mig eftersom det bara är en tidsfråga innan hennes vattenpassionerade gener klickar in. Det gjorde de, i förrgår och plötsligt, som en blixt från klar himmel. Från att ha varit måttligt intresserad förvandlades åsynen av vatten till rena rama nöjesfältet. I vattnet kan det nämligen trilla bollar. Den plötsliga insikten om vad vatten kan erbjuda resulterade i att Pike har börjat springa ned till vattnet, sätta sig ned och intensivt stirra på mig. Jag, Pikes slav, ska uppfylla hennes drömmar. Nu är jag inte född slav och inte heller en tjatmoster som gillar konflikter. Däremot älskar jag att ha trumf på min hand. Då planerar jag dagens träning. Vad behöver hunden lära sig just nu i denna stund?

Vattnet utgör inte i sig själv lockelsen för Pike utan det är kombinationen av vattnet och bollen. Det innebär att jag kontrollerar situationen helt eftersom jag äger bollen.
Målet med dagens träning är att Pike ska klara av att gå ett par steg under störning. Pike kan “startoxen” sedan tidigare men jag har inte tidigare tränat den vid vatten eftersom hon inte varit förtjust i att simma. På land fungerar “Startboxen” utmärkt.

Jag tycker att generaliseringsträning är så häftigt och intressant. En färdighet fungerar utmärkt i en miljö. Sedan byter vi miljö alternativt situation och hunden förstår absolut ingenting. I love it! Intressant är att hundar, liksom vi, har väldigt olika generaliseringsförmågor. Det är någonting för våra kära forskare att kika på. Vad är det för egenskaper hos hunden som gör att vissa har lättare att generalisera en färdighet än andra? Jag pratar nu om variationen inom en ras och inte om att dra arten hund över en kam.

Nåväl, Pike kan sedan tidigare både “Stolpen” och “Startboxen” och vet skilllnaden på olika belöningsord. “Bra” betyder verbalt beröm men aldrig godis, “Gott” betyder godis ur min hand, “Ja” betyder belöning på avstånd, oavsett om den är tidigare utlagd eller om jag kastar den. Positionen vid vänster sida är själva startboxen för allt roligt. Det som är nytt och annorlunda i Pikes unga liv just nu, är en nyutsprungen insikt om att vatten och apporter hör ihop. Genom att hon får prova själv, har en bra grundläggande kunskap om grundträningen och att jag inte bevakar, tjatar eller begär att Pike ska gå fot en längre stund vid min sida. Jag anser att det viktiga är att hon är följsam en kort stund i förhållande till störningen (belöningen). I det här fallet bollkastaren. Klarar Pike att jag viftar med bollkastaren belönar jag med “ja” och ett kast. Kriteriet för belöning är att jag viftar med bollkastaren utan att Pike springer iväg i tron att hon får en belöning i vattnet. “Ja” är signalen för rätt beteende, att gå kvar i rätt positioon precis när jag viftar med bollkastaren. Bara det, inga nya störningar, inga län gre gåenden. Pike ska bara lära sig att lyssna efter rätt signal trots att jag viftar med bollen.

Jag formar alltså fram fotgåendet genom att aktivt utsätta Pike för störningar som jag själv kontrollerar. Störningen blir alltid en möjlig belöning. Lär vi oss att kontrollera störningen/det som hunden vill ha kan vi i lugn och ro avvakta rätt beteende. Vi behöver inte bekymra oss över att det blir en del fel under vägen. Vi belönar det som vi bestämt, tillåter hunden att “göra fel” och låter hunden få göra den erfarenheten. Jag vill att mina unga hundar ska få så positiv syn som möjligt på samarbetet mellan oss. Jag kontrollerar det som hunden vill ha. Därför är hundens kunskap om grundläggande belöningssignaler ett måste och inte initilat kommandot “fot”. Jag vill ha en kreativ hund som tänker och tar aktivt ansdvar för sin position och inte bara “lyder”. Jag vägrar bevaka och tjata. Vänster sida är inte ett fängelse utan en trygg plats och en möjlighet till arbete. Här finns en länk till den första följsamhetsträningen vid vatten med Pike. Det finns dessutom ytterligare två länkar till förklaring och inlärning av “startboxen” och “stolpen”.

Nästa online föreläsning, Älskade valp den 30/6, för dig som gillar hundar.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: