Ska man belöna trots att hunden skäller i samband med att den skvallrar?

I samband med föreläsningen av Älskade Valp fick jag en del följdfrågor som jag tror kan vara intressanta för alla som skvallertränarsina hundar.

Fråga 1, Hunden har stannat upp och vänder tillbaka till mig, belöning. Funkar. Men sen, vad gör jag? Fortsätter att gå mot det den skvallrade om?

Svar, Ja, om du har en fungerande belöning/kommunikation.

Fråga 2……eller vänder jag om och går åt motsatt håll?

Svar, Ja, framför allt i början innan du vet att du kan få din hund att engagera sig i din belöning/kommunikation en längre stund.

Fråga 3…..eller stannar jag kvar och fortsätter belöna när störningen går förbi?

Svar, Ja, strö ut godis eller engagera hunden i någonting som den tycker om.

Fråga 4, Är det bra att arrangera så att störningen försvinner eller står still? (Funkar kanske inte med vilt o dyl!) Även om störningen försvinner vill min hund dit igen och kolla eller t.o.m. springa efter lukten.

Svar, Allting av detta kan och bör göras. Det handlar om att göra en planering där du kontrollerar situationen. Vardagsträning handlar inte om att “hamna” i situationer utan att i stor grad planera hur du ska agera i förväg. Vill din hund tillbaka mot störningen bör du gå åt motsatt håll under belöningen alternativt engagera hunden i en längre tids belöning. Mer om det i kapitlet om skvallerträning som jag har bifogat. När det gäller frågan om vilt är det extra viktigt att du gjort din läxa från början. Det finns inga möjligheter att lyckas med skvallerträning om vi försöker träna skvaller i viltsituationer innan vi lärt in grunderna under kontrollerade former. Det gör du med hjälp av kompisar, vänner och familj genom att skapa situationer. Min erfarenhet är att viltkontakter måste belönas under ca 3-5 minuter så att hunden gör rätt associationer.

Fråga 5, En kompis hund vrålskäller o blir okontaktbar efter att den återkommit till matte, om störningen närmar sig eller är kvar.

Svar, Gå tillbaka till “gå”. Hunden är inte grundtränad i skvallerträning utan har utsatts för alltför stora störningar alltför tidigt. Träningen måste planeras. Ta hjälp av vänner, grannar och lär hunden vad den ska göra. Skall ska aldrig belönas. Det är inget beteende som ingår i skvallerträning utan ökar endast felbeteendet. I den aktuta situationen är det bättre att gå fram till hunden, korta kopplet så mycket det gårsamtidigt som din vän frågar om hon får slå följe med personen (på ett par meters avstånd men jämsides. Ett trevlig och glatt samtal. Hundar lugnar ned sig och om vi är lugna och samtalar med den andra personen, vänligt och positivt kommer vår egen hund att lugna sig efter en stund. Då först kan vi belöna hunden, träna eller helt enkelt säga “hej då” och gå därifrån. Jag kommer inom kort att lägga ut en repris på en föreläsning som jag hade i vintras om just hundmöten.

I grunden handlar skvallerträning om att fånga de spontana stopp som hunden gör när den ser eller hör någonting. Jag viker alltid av i en ny riktning alternativt ser till att engagera hunden i någonting roligt, spännande eller intressant. Om vi inte utvecklat våra belöningar, lekar och de “verktyg” som vi behöver och som gör att jag har mer muskler i kommunikationen när det väl händer något som fångar hundens intresse står jag redan här på minus. Mina belöningar är inte isolerade företeelser utan en del av min och hundens kommunikation. Den som jag gör i vardagen. Först när dessa är en naturlig del i vår kommunikation fungerar de i akuta situationer.

Det är aldrig i akuta situationer jag bygger relationen till min hund utan det är då jag får kvittot på det arbete jag lagt ned i lugna situationer. T.ex jag byter riktning, hunden uppmärksammar och följer mig. Jag belönar det beteendet med något som får hunden att “garva”. Kanske börjar jag att springa. Hunden blir belönad med en kullek. Mer om det i kapitlet om följsamhet i Kontaktkontraktet.

Svaret på frågan är att antingen är inte belöningen tillräckligt intressant för att hunden vill engagera sig i den eller så ges den alltför fort. om det inte går att byta ritkning är det bättre att låta hunden söka efter godis i marken så att den är upptagen med en aktivitet. Att ge godvis ur handen upplever jag som en alltför snabb belöning vilket ofta får hunden att återigen felaktigt intressera sig för objektet den skvallrat på.

Det vanligaste felet är att vi inte planerar träningen. Ta hjälp av vänner, familj, grannar etc. Skilj på belöning av spontana stopp (lös/lina på promenaden)och skvallerträning i koppel. Under promenaden gäller det att blixtsnabbt belöna så fort hunden stannar upp, medan du i konstrollerade och planderade situationer i koppel (familj, vänner) kan jobbar mer med att hunden vänder blciken från skvallerobjektet. Då är det inte helelr primärt ögonkontakten du ska belöna utan att hunden spontant vänder blicken från det du vill att den ska skvallra på. Läs kapitlet om skvallerträning och gör en plan! Lycka till!

Kommentarer

2 svar

 1. Tack för en väldigt bra föreläsning den 30/6. Jag tar med mig så mycket, både till valpen på 10 veckor men även till den äldre hunden på 6 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: