Just nu svämmer det över av frågor om hur vi lär våra valpar att vara ensamma. Råden handlar ofta om att gå ut genom ytterdörren någon minut för att sedan återvända. Alla vägar bär oftast till Rom men en del tar längre tid. Jag tycker att man ska ställa sig frågan; vilken känsla vill jag att valpen ska ha när jag lämnar den? Att ge valpen ett ben att tugga på är ofta ett bra knep. Du skapar associationer, “matte går hemifrån och jag får ett smarrigt ben”. Jag skrattar ibland när jag hör en del hundägare berätta att deras hundar står i hallen och terampar i iver att deras människa ska ge dem det efterlängtade benet så fort de tagit på sig ytterkläderna för att lämna hemmet.
Hundar är tryggare i små utrymmen är på 300 kvm
Det är bra om valpen redan från början har ett avgränsat utrymme eftersom det skapar mer trygghet än en stor yta. Valpar söker sig ofta naturligt till sovplatser där det är trångt och gärna med tak över huvudet, under en säng, soffbord mm.
De flesta hundar kan lämnas ensmma i bilen
Jag tror att det finns två förklaringar till att hundar sällan har problem med att vara ensamma bak i bilen. För det första är det just det trånga utrymme jag beskrev. Dessutom lär vi hunden att vara åtskild från oss men att vi fortsatt finns där, fast i en anna del av bilen.
En hel del förslag om ensamträning utgår från ytterdörren vilket, för de flesta hundar, innebär en förväntan på något roligt. Redan där riskerar vi att träna i motvind. “Ska du gå utan mig?”.
Bilträning fastän hemma
Träna valpen att vara själv, bakom en grind eller ett kompostgaller. Sätt dig, precis som i bilen, på någon meters avstånd och var upptagen med annat. Res dig ochsläpp ut valpen när den är lugn och inte har fokus på dig.
Ge valpen ett syfte med att vara instängd
Om detta inte fungerar behöver du ändra valpens känsla. Vad är skälet till att den är instängd? I Kontaktkontraktet har jag beskrivit hur vi genom aktivering kan förändra hundens inställning till att vara instängd. Om vi förändrar syftet med att vi stänger en grind eller lyfter in valpen bakom kompostgaller förrändrar vi även valpens känsla. Om det inte fungerar med ett ben inne i valphagen kan det istället fungera med benet eller godis utanför hagen. Förutsättningen är att valpen verkligen vill ha det som finns utanför. Det tar bort fokus från dig vilket är bra, speciellt om du själv oroligt kikar på valpen. Du kanske redan lärt valpen att sitta och låta bli att ta din utlagda godbit? I så fall har du grunden klar. Gör samma sak men nu får valpen sitta bakom grinden eller kompostgallret men utan att du stänger grinden. Godbiten/arna lägger du en bit utanför. När valpen sitter ned och antingen fokuserar mot godbitarna eller dig, ger du tillåtelse till att ta dessa. På det här viset förändrar du känslan mellan er. Du upphör med att tänka “ensamhetsträning” och istället har du en strategi.
Initialt är det inte viktigt att din valp sover utan att den förstår att lugn och fokus leder till “varsågod”. Utveckla träningen genom att gömma godiset. Då blir det naturligt att gå iväg i ett bestämt syfte- att gömma godis. När din hund förstår principen för att sitta kvar när du lägger ned eller går iväg och gömmer en godis/leksak är det dags att stänga grinden.
Första gångerna gör du samma grundövening som du gjorde från början. “Sitt”, lägg ned godbiten och “varsågod” när hunden sitter lugnt och fokuserat. Gör valpen fel tar du upp godbiten/arna och börjar om. Nu ska valpen sitta innanför stängslet/grinden när du lägger ut godbiten. När detta fungerar kan du gå iväg och gömma godbiten för att sedan gå tillbaka. Kriteriet för att du ska öppna grinden eller lyfta upp valpen är att den är stilla och fokuserad. Genom att lära in dessa principer, lär du din valp förutsättningarna för att du ska öppna grinden eller lyfta upp den ur kompostgallret. För många hundar med separationsproblematik är det viktigt att vi förändrar känslan. Genom den här träningen blir vi ett redskap för en rolig aktivitet. Vi står inte längre direkt i centrum utan hunden lär sig att den blir utsläppt på ett “uppdrag” när den är lugn och fokuserad”.
Uppdraget ersätter hälsningen som vi bör undvika med hundar med separationsproblmatik. Träningen ska göras dagligen under korta stunder. Fokus ska ligga på uppgiften att söka godis. Gör den uppgiften allt svårare. då växer hunden med sin uppgift och den förändrade känslan slår ut den tidigare känslan av oro för att bli lämnad ensam. Så småningom går du ut genom ytterdörren och gömmer godiset utanför huset. Ge hunden med separionsproblmatik en tydlig uppgift. Det handlar inte om att “lära hunden att vara ensam” utan att lära hunden ett syfte med att du stänger en grind eller en dörr.
Älskade Valp, 5/8 Online föreläsning
Lycka till!