Träna valpen att vara ensam

Just nu svämmer det över av frågor om hur vi lär våra valpar att vara ensamma. Råden handlar ofta om att gå ut genom ytterdörren någon minut för att sedan återvända. Alla vägar bär oftast till Rom men en del tar längre tid. Jag tycker att man ska ställa sig frågan; vilken känsla vill jag att valpen ska ha när jag lämnar den? Att ge valpen ett ben att tugga på är ofta ett bra knep. Du skapar associationer, “matte går hemifrån och jag får ett smarrigt ben”. Jag skrattar ibland när jag hör en del hundägare berätta att deras hundar står i hallen och terampar i iver att deras människa ska ge dem det efterlängtade benet så fort de tagit på sig ytterkläderna för att lämna hemmet.

Hundar är tryggare i små utrymmen är på 300 kvm

Det är bra om valpen redan från början har ett avgränsat utrymme eftersom det skapar mer trygghet än en stor yta. Valpar söker sig ofta naturligt till sovplatser där det är trångt och gärna med tak över huvudet, under en säng, soffbord mm.

De flesta hundar kan lämnas ensmma i bilen

Jag tror att det finns två förklaringar till att hundar sällan har problem med att vara ensamma bak i bilen. För det första är det just det trånga utrymme jag beskrev. Dessutom lär vi hunden att vara åtskild från oss men att vi fortsatt finns där, fast i en anna del av bilen.

En hel del förslag om ensamträning utgår från ytterdörren vilket, för de flesta hundar, innebär en förväntan på något roligt. Redan där riskerar vi att träna i motvind. “Ska du gå utan mig?”.

Bilträning fastän hemma

Träna valpen att vara själv, bakom en grind eller ett kompostgaller. Sätt dig, precis som i bilen, på någon meters avstånd och var upptagen med annat. Res dig ochsläpp ut valpen när den är lugn och inte har fokus på dig.

Ge valpen ett syfte med att vara instängd

Om detta inte fungerar behöver du ändra valpens känsla. Vad är skälet till att den är instängd? I Kontaktkontraktet har jag beskrivit hur vi genom aktivering kan förändra hundens inställning till att vara instängd. Om vi förändrar syftet med att vi stänger en grind eller lyfter in valpen bakom kompostgaller förrändrar vi även valpens känsla. Om det inte fungerar med ett ben inne i valphagen kan det istället fungera med benet eller godis utanför hagen. Förutsättningen är att valpen verkligen vill ha det som finns utanför. Det tar bort fokus från dig vilket är bra, speciellt om du själv oroligt kikar på valpen. Du kanske redan lärt valpen att sitta och låta bli att ta din utlagda godbit? I så fall har du grunden klar. Gör samma sak men nu får valpen sitta bakom grinden eller kompostgallret men utan att du stänger grinden. Godbiten/arna lägger du en bit utanför. När valpen sitter ned och antingen fokuserar mot godbitarna eller dig, ger du tillåtelse till att ta dessa. På det här viset förändrar du känslan mellan er. Du upphör med att tänka “ensamhetsträning” och istället har du en strategi.

Initialt är det inte viktigt att din valp sover utan att den förstår att lugn och fokus leder till “varsågod”. Utveckla träningen genom att gömma godiset. Då blir det naturligt att gå iväg i ett bestämt syfte- att gömma godis. När din hund förstår principen för att sitta kvar när du lägger ned eller går iväg och gömmer en godis/leksak är det dags att stänga grinden.

Första gångerna gör du samma grundövening som du gjorde från början. “Sitt”, lägg ned godbiten och “varsågod” när hunden sitter lugnt och fokuserat. Gör valpen fel tar du upp godbiten/arna och börjar om. Nu ska valpen sitta innanför stängslet/grinden när du lägger ut godbiten. När detta fungerar kan du gå iväg och gömma godbiten för att sedan gå tillbaka. Kriteriet för att du ska öppna grinden eller lyfta upp valpen är att den är stilla och fokuserad. Genom att lära in dessa principer, lär du din valp förutsättningarna för att du ska öppna grinden eller lyfta upp den ur kompostgallret. För många hundar med separationsproblematik är det viktigt att vi förändrar känslan. Genom den här träningen blir vi ett redskap för en rolig aktivitet. Vi står inte längre direkt i centrum utan hunden lär sig att den blir utsläppt på ett “uppdrag” när den är lugn och fokuserad”.

Uppdraget ersätter hälsningen som vi bör undvika med hundar med separationsproblmatik. Träningen ska göras dagligen under korta stunder. Fokus ska ligga på uppgiften att söka godis. Gör den uppgiften allt svårare. då växer hunden med sin uppgift och den förändrade känslan slår ut den tidigare känslan av oro för att bli lämnad ensam. Så småningom går du ut genom ytterdörren och gömmer godiset utanför huset. Ge hunden med separionsproblmatik en tydlig uppgift. Det handlar inte om att “lära hunden att vara ensam” utan att lära hunden ett syfte med att du stänger en grind eller en dörr.

Älskade Valp, 5/8 Online föreläsning

Lycka till!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: