Eva Bodfäldts blogg

En söt och ullig julklapp – inslagen i tratt

Jag fick en söt och ullig liten julklapp på Julaftonsmorgon då jag fick rycka in som sjukvårdare och hundpang. Finaste lille Ragnar flyttade in med tratt (sårskada), korg och mat. Så roligt tyckte jag och Will-Ja medan gäddan för första gången gjorde skäl för sitt namn.

Jag höll ett vakande öga på Will-Ja i början

Foto, Eva Bodfäldt

Jag misstänkte nämligen att drottningen mycket väl kunde beordra Ragnar att stå i givakt under någon timme. Ack, vad jag bedrog mig. Will-Ja var så förtjust att svansen gick runt, runt i 360 grader. Det var däremot inte unga fröken Pike som betedde sig som som en tjurig treåring. 

Resolut försökte hon hindra Ragnar från att komma nära mig och gjorde definitivt skäl för sitt namn (gädda) när hon klapprade till med käkarna, framför Ragnars lilla nos, då han aningslöst sökte min närhet.

Nåväl, efter att ha påpekat det olämpliga i hennes beteende suckade den lilla gäddan och har nu, för det mesta, en accepterande blick när även Ragnar vill vara nära mig. 

Matte nämnde att den gode lille Ragnar kan vara lite ”picky” med maten och det stämde. I alla fall de första tre dagarna. Nu beter han sig som tjejerna och står, precis som de, nedanför köksbänken med viftande svans. I det här huset står inga matskålar med mat i framme mer än 30 sekunder.  Därför försvann den så fort Ragnar inte direkt gick fram och åt. När han sedan insåg att det var bäst att äta på en gång stod det en gädda bakom och lurade, beredd på att snabbt kasta sig över sitt byte om Ragnar gjorde tendenser att lämna matskålen.

Will-Ja visar Pike

Will-Ja till Pike……”kom igen tjurskalle, killen är ju hur cool som helst”. 

Spela videoklipp

Tid för egen träning i ridhus

Idag fick Pike egen tid när jag åkte iväg för ett par timmars träning i vårt fina och nybyggda ridhus. Bygget är lika begåvat som bygget av Nya Karolinska dvs man har tagit avgörande och felaktiga beslut genom att inte ta expertishjälp. Det innebär att ridhuset knappt har någon hästverksamhet i dagsläget. Jag ska inte klaga för egen del eftersom manegen är fantastisk för hundträning, men en skandal är det likafullt, och hittills har jag inte sett någon bära hundhuvud för denna misslyckade ridanläggning á 80 miljoner skattekronor. 

För drygt ett år sedan, innan Pike opererades, tränade jag henne att runda koner. En träning som sedan dess legat nere. När nu Kristina min träningskamrat, ställde ut en lång rad koner tappade Pike hakan eller rättare sagt, hon låste blicken på konerna. Hon visst precis vad som väntade, hon skulle få springa, kul! Kristina skrockade glatt och muttrade något om border colliegener. Faktum var att Pike inte förrän det tredje träningspasset helt kunde släppa sitt fokus på konerna. Hon skulle ju springa runt dessa, varför stod konerna annars där?

Därför hoppade jag över fotgåendet och tränade istället “nos mot näsa” och nära konerna. Det suddade ut de gamla bilderna i hennes lätt förvirrade hjärna. Passen blev korta, cirka fem minuter i taget. Lagom långa eftersom det så tydligt var en pågående konflikt i det rara lilla huvudet. Efter två korta träningspass hade förvirringen och de gamla bilderna av att “man ska låsa blicken och springa” suddats ut.

Under det tredje passet passade jag på att lära in hopp- apport eftersom Kristina hade tagit med två mobila hinder. Jag har tidigare träningspass stått invid hindret och tränat “pendeln” över hindret vilket innebär att jag kastar en godis i ”springriktningen” precis när Pike befinner sig i luften över hindret. När hon sedan ätit upp godbiten och vänder tillbaka och hoppar i motsatt riktning över hindret kastar jag en godbit i den riktningen. Själv står jag kvar vid kortänden av hindret. Inledningsvis fokuserar jag på tempo och teknik. Ingångar och avslut kommer senare. 

Att hålla i en apport kan Pike göra både i rörelse och sittande vid min sida. Kriteriet var nu istället att jag skulle kasta apporten, när Pike befann sig i luften över hindret, som en belöning. Pike tog apporten, vände tillbaka, hoppade över hindret och jag belönade med signalen ”gott” och gav henne godis. 

Jag är väldigt nöjd med hennes engagemang. Pike tycker om att träna och hon förstår alltmer grundprincipen för lydnadsträning: att ansträngning och fokus betalar sig. 

God fortsättning! //Eva, Will-Ja, Pike och julklappen Ragnar

Kommentarer

3 svar

 1. Tack för dina målande beskrivningar som sätter fingret på hundens personlighet utan att göra om dem till människor! Du är en stor inspirationskälla.
  Hoppas du, Will-Ja, gäddan och Ragnar får ett riktigt bra nyår
  ❤️❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: