Eva Bodfäldts blogg

BPH, Jaktprov, Baskery, Valborg och Champagnefrukost

En fantastisk vecka inleddes förra helgen då Pike visade framtassarna på WT. Det är en skön känsla att få skörda resultat efter all tid som vi lägger ned på vår hundträning. Naturligtvis ser jag massor av saker som jag behöver träna på men vi är på rätt väg.

Veckan som gått

foto, Katarina Svaton

I tisdag gjorde Pike ett BPH med bravur. Orädd, trygg, nyfiken och lekfull blev omdömet från beskrivaren. Själv tycker jag att BPH är som hundarnas Gröna Lund. Lite läskigt och med en del överraskande moment men också en hel del bus. Plötsligt dyker konstigt klädda människor fram för att sakta och hotfullt närma sig. Till skillnad mot Will-Ja som blev arg och ställde sig framför mig för att hindra personen som närmade sig från att komma fram till mig, ställde sig Pike vid vänster sida och tyckte att vi tillsammans skulle stoppa uslingen. På sätt och vis kan jag känna en viss skuld  gentemot Pike eftersom jag aldrig, normalt sett, skulle låta henne hantera en likande situation på egen tass i vardagen. Det måste ha varit väldigt förvirrande med en matte som likt ett fån paralyserat stirrar rakt fram på en märklig figur i slokhatt och fotsid kappa.

Det finns naturligtvis olika uppfattningar om personlighetsbeskrivningar men det finns inte så många andra möjligheter att skapa sig en något sånär objektiv bedömning av hundens personlighet. Momenten ser likadana ut oavsett var i Sverige hunden beskrivs. Vissa tycker t.ex att det räcker med att se den arbetande hunden i praktiskt arbete. För retrieverns del innebär det ett B-prov där en domare bedömer hundens apporteringsegenskaper. Dock säger det inte så mycket om hundens övriga egenskaper. De flesta hundar i Sverige lever i familjer vilket innebär fler prövningar. För en hund med sociala rädslor kan det innebära stora påfrestningar att leva i en storstad eller kanske i en stor barnfamilj. Rädslor för ljud, hala golv och människor är inte ovanligt. Ibland dominerar ljudrädslor medan det inom andra raser förekommer rädslor för människor. 

Rädslor kanske inte spelar så stor roll om vi lever ett lugnt liv på landet utan stora förändringar men kan bli fruktansvärt svårt för en hund som bor i en storstad med dess påfrestningar och höga tempo. BPH är tänkt som hjälp för uppfödaren i sitt avelsarbete. Därför ser man helst att hela kullar beskrivs. 

Lördag -Pike startar på B-prov

I nybörjarklass provas en hund åt gången. Det är ingen tävling utan en egenskapsbedömning. Provet tar normalt mellan tjugo – trettio minuter. Domaren bedömer hundens förmåga att memorera en fallen apport (markering) på land och i vatten. Hundens passivitet i skott och kast är en lika viktig bedömning som det aktiva arbetet. Hunden ska vara stadig  och uppmärksam vid sidan, såväl under stillastående som i rörelse. Det är diskvalificerande om hunden ger ljud ifrån sig. Den ska snabbt lokalisera den kastade apporten och snabbt springa tillbaka till föraren utan omvägar. Dessutom ska hunden lämna apporten i förarens hand. Det kan ibland vara en utmaning då hunden, blöt från en vattenapportering, naturligt vill ruska vattnet ur pälsen. Det får den göra, men först efter att ha lämnat apporten i förarens hand. 

Vi startar med en kort transport på ett fält, efter en skytt med gevär. Efter ett tjugotal meter anvisar han oss en plats och fortsätter sedan fram ett par meter. Ett skott avlossas och en apport kastas av en kastare i ett skogsbryn cirka 40 meter längre bort. Korta apporter är inte nödvändigtvis enklare än långa, framför allt inte när det gäller hundar som gillar att springa. Ibland tar de nämligen i mer än vad de behöver på bekostnad av koncentration och ett effektivt nosarbete. Hunden springer mer än vad den behöver istället för att vinda in dvs. lägga sig i rätt vind och följa upp vittringen av apporten. 

Efter att Pike apporterat den första apporten följer vi skytten som anvisar oss en ny startpunkt. Ett skott från skytten följs av ett kast. Apporten landar nära vattnet i ett dike. Jag skickar Pike när jag själv bestämmer men inte på en gång eftersom domaren vill se att hunden är stadig i skottet och inte hetsar upp sig eller i värsta fall ”knallar” vilket innebär att hunden sticker utan att jag har givit tillåtelse. En knallning ses med lika oblida ögon som en hund som ger ljud ifrån sig. Ytterst är det en säkerhetsfråga. Hunden ska vara på en säker plats när det skjuts. 

Pike apporterar den andra kastade apporten utan problem och levererar den snyggt i min hand. Min öppna handflata fungerar som signal till Pike att galoppera fram till och lägga hakan i min handflata. Jag tittar aldrig (sneglar endast helt kort) på Pike när hon närmar sig med apporten. Istället tittar jag  dit hon ska. I det här fallet tittar jag på min hand. Om vi felaktigt är spända och oroliga riskerar vi att hunden släpper apporten innan vi fått den i vår hand. 

Nu ska Pike provas i vatten

Här bedöms hundens vattenpassion, dvs hundens vilja att utan omväg ge sig ut i vattnet för att apportera apporten. Även här slängs apporten av en kastare,  synlig eller dold. 

Jag hör spridda skratt när jag skickar Pike på den först kastade vattenmarkeringen. Den landar cirka trettio meter från land, till vänster om en större sten. Pikes vattenpassion är stor och det bildas svallvågor efter henne.

Jag står en bit upp på land vilket i sig är en utmaning eftersom Pike absolut inte får lägga ned apporten och skaka sig innan jag fått apporten i min hand. Först när jag tar den ur hennes mun är det tillåtet att skaka sig. 

Hon sträcker på halsen och lägger apporten snyggt och prydligt i min handflata. Jag ger henne en mycket liten signal med vänster armen och hon smiter runt mig och sätter sig i fotposition. Den andra apporten landar till höger om stenen och det ser ut som om Pike hoppar med sjumilakliv genom vattnet. 

Fritt sök

Efter en fin avlämning är det dags för en ny transport efter skytten. En ny anvisad startplats och efter ytterligare två skott är det dags för ett fritt sök över fält, vatten och skog. Pike ska själv lägga upp söket utan inblandning från mig. Jag kan i och för sig markera riktningen med kroppen men inte mycket mer. Här vill domaren nämligen se en hund som täcker marken och som använder nosen väl. Hunden får inte fastna på gammal och redan avsökt område utan måste ta ny mark när den inte finner något. Som i all hundträning är det viktigt att vi tränar mycket på att lära hunden byta terräng så att den inte tror att sök enbart sker i i en viss terräng. 

Jag bedömer detta som ett relativt klurigt nybörjarsök där hundarna måste starta med att springa över ett fält där det inte finns några apporter. Sedan kan de antingen fortsätta in i skogen, springa vidare på fältet, runda vattnet och söka vidare i skogen på andra sidan vattnet alternativt hoppa i vattnet för att söka sig genom vattnet och vidare in i skogen. Klurigt och kul! Jämförelsevis med en uppletanderuta inom bruks är ett retrieversök ca tre gånger större. Hunden får inte arbeta alltför stickigt utan ska utnyttja vinden på ett effektivt vis. 

Provet avslutas med att hundarna provas i passivitet när en annan hund skickas på en apport och efter skott. Gnäller hunden kan den oavsett ett tidigare fint retrieverarbete vara ute ur leken. Domaren lägger inga fingrar emellan när det gäller ljud. 

Pike klarar passiviteten fint. Jag också som andas lugna och jämna andetag. Jag är ett träd med rötterna i myllan. Pike tilldelas “excellent” och är uppflyttad till Öppen klass. 

Stort och varmt grattis till en fenomenal start

Det allra roligaste var kanske inte min och Pikes prestation utan att en av mina elever fick ett excellent med sina unga flat coated retriever. Matte har aldrig tidigare startat på jaktprov men den noggranna grundträningen räckte hela vägen. Hipp, Hipp, Hurra för er två (tre))!!!

Baskerys

Dagen avslutas med en god middag och en häftig konsert på Skottvångs Grufva med syskontrion Baskerys.

Spela videoklipp

Champagnefrukost, facklor och skönsång

Tack allihopa som bidragit till en minnesvärd vecka! Kastare, skyttar, funktionärer, domare, elever, hundvakter, testbeskrivare och min fina granne som bjuder in till en fantastisk champagnefrukost på Valborg. Vilken avslutning på en underbart rolig vecka. 

/Hälsningar Eva, Will-Ja och Pike

Kommentarer

4 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: