Eva Bodfäldts blogg

Retrievers löser gåtor i blåbärsskogen

I helgen som gick hade jag en retrieverinriktad grundkurs. Vi tränade stadga/avkoppling, följsamhet, fotgående, avlämningar, stoppsignaler och dirigeringstecken och avlämningshand). Du som har en helt annan ras behöver inte sluta läsa nu. Dessa grunder är nämligen lika bra för alla jyckar, mattar och hussar.

Skapa rätt förutsättningar inför framtiden

Foto Anna Ringström

Omvänt lockande

Vi startade med omvänt lockande, en viktig grund för all belöningsbaserad träning. Hunden behöver dels lära sig att inte kasta sig över belöningar och att avvakta tills vi ger hunden en tillåtelse. 

Omvänt lockande görs (jag gör) framifrån och vid vänster sida. Det är en viktig grund inför senare fotgående och dirigering. När jag t.ex sträcker ut min arm framåt och pekar i den riktning jag vill att hunden ska springa  vill jag inte att hunden lämnar mitt ben och felaktigt följer handen. Genom att använda mig av omvänt lockande invid vänster sida lär jag hunden att behålla sin fotposition när jag sträcker ut armen. 

Nos mot näsa – backande

Vissa hundar är följsamma av naturen (och genetiskt). Andra är mer självständiga och tycker att de klarar livet fint på egen tass. Därför är det extra viktigt att vi lär dem att det är lönsamt att hålla koll på oss. 

Grundövningen går ut på att först sätta hunden, därefter ställa ut en matskål med godis i för att sedan flytta till en tredje plats där vi lockar på hunden samtidigt som vi rör oss bakåt. Hunden är initialt kopplad. När hunden söker ögonkontakt skickas den på signal till matskålen. 

Som jag tidigare berättat jobbar jag sällan med att förlänga tid och avstånd innan jag etablerat grunderna i störningsträningen. Ett sätt att utveckla den här träningen är därför att placera matskålar på olika ställen. Jag lär hunden att  passera flera matskålar “nos mot näsa”. Vid ögonkontakt och handtecken ges hunden tillåtelse att sticka iväg till en speciell skål. 

När hunden kan dessa principer oberoende av hur jag rör mig är det så mycket enklare att planera nästa steg. Då har vi öppnat kanalerna för information. Nu kan vi lägga till, ”sitt”, ”stå” eller ”lägg” eller blåsa en stoppsignal. 

Den här övningen är otroligt värdefull istället för att starta med fotgående vid sidan. Den förbereder hunden inför fotgåendet invid vår sida.

Till skillnad från “nos mot näsa” där vi gemensamt rör oss från något som hunden vill ha, närmar vi oss istället någonting som hunden vill ha. Därför är det ofta svårare att lära hunden principen att följa mig vid sidan för att få sticka iväg på en belöning. 

Den här övningen går att variera hur mycket som helst med en eller flera skålar/leksaker och varför inte personer som håller i matskålen/leksaken? Allt är möjligt!

Kullövning

Vi fortsatte med en övning som jag kallar för “kullövning”. Det är en utveckling av ””nos mot näsa”. Syftet är detsamma som ”nos mot näsa”, att öka hundens följsamhet, men den är också en förberedelse inför själva rörelsen att gå fot invid sidan. Var gång hunden kommer upp till vår sida ger vi den tillåtelse att springa iväg till matskålen eller leksaken. När hunden knäckt gåtan tre gånger på raken, formulerar vi en ny gåta. När hunden springer ikapp oss, säker på att få en tillåtelse tar vi nu istället ett raskt kliv åt sidan. Den här gången lyckades inte hunden ”kulla”oss utan vi klarade oss helskinnade. Hunden får helt enkelt försöka en gång till. 

Jag tycker “kullövningen” är en bra, kul och viktig grund eftersom hunden lär sig att prova igen och igen medan vi slipper tänka på precisionen som ett fotgående innebär. Dessutom tränar vi vår tajming. 

Därefter kan vi utöka antalet skålar. Om hunden hamnar fel, kanske för långt fram, tar vi helt enkelt en ny riktning, mot en ny skål = hunden ges en ny chans att lösa gåtan. 

Gott och blandat

Vi hann med en hel del under helgen. Tack till er alla och ett speciellt tack till min kompetenta, trevliga och kloka assistent Louise Runnemark. Du är guld värd! 

//Eva Bodfäldt

Kommentarer

2 svar

 1. Jag älskar att du delar med dig av din erfarenhet och klokskap, och ger tips på övningar som är roliga och utmanande både för hund och förare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: