Erik Wilsson är etolog och var tidigare utbildningschef vid Statens hundskola i Sollefteå. De sista tolv åren före pension var han avelsansvarig för Försvarsmaktens tjänstehundskennel. Jag tycker att det är mer spännande att läsa böcker av författare som inte självklart delar min egen uppfattning. Därför blir jag inspirerad när jag läser Erik Wilssons rykande färska, ”Hunden – människans spegel”.

Vi ställer andra krav på hundar idag än för femtio år sedan

Jag tycker om böcker som får mig att stanna upp, reflektera och ibland ompröva mina övertygelser; de tvingar mig att förtydliga varför jag inte tänker likadant. Den här boken uppfyller just dessa kriterier. 

Mentalbeskrivningar – inte bara om jyckar

I kapitlet ”hundavel förr och nu” märks Wilsons frustration över att uppfödare ”föder upp” istället för att tillsammans ta ett gemensamt avelsansvar för sin ras. Erik Wilsson menar att uppfödare drar åt alltför många håll eftersom de har olika uppfattningar om såväl utseende som mentala egenskaper. Han är dessutom bekymrad över att uppfödare avlar fram försiktiga, känsliga och mindre livliga hundar, för att dessa hundar ska vara enklare för gemene man att hantera. Detta har ett pris enligt Wilsson: våra hundar bli överkänsliga och visar även oönskade rädslor. Wilsson menar att såväl hundägare som hunduppfödare måste ta sitt ansvar: hundägare att välja rätt ras; uppfödare att inte avla fram försiktiga hundar som ska passa gemene man. 

Jag anser att det innebär stora problem att avla fram försiktiga hundar som ska passa gemene man. För den hundägare vars hund inte vågar gå utanför dörren, är livrädd för ljud, människor eller andra hundar kan livet för både hund och hundägare bli rent ut sagt ett helvete. För att inte tala om när rädslan övergår i aggressivitet, vilket ibland är hundens försök att bli av med det som den känner sig hotad av. Finns det någon uppfödare som strävar efter att föda upp just dessa hundar?

Alla raser har dock inte blivit mer försiktiga eller lätthanterliga. Tvärtom, avlas det på maskulinitet leder det även till förändrade beteenden som Wilsson beskriver i sin bok.  Som exempel tar han upp testesteronstinna hanhundar, som är allt annat än lätthanterliga och hundar, som enligt rasstandarden ska vara samarbetsvilliga men som i stället har utvecklats till självständiga individer som helst går egna vägar med obefintligt intresse av att samarbeta. De saknar arbetslust, intresse av att leka och kanske är de inte heller intresserade av sociala belöningar eller godis/mat. Med vilka metoder tränar vi dessa hundar? 

Vi ställer andra krav på hundar idag än för femtio år sedan

Tjänstehundar t.ex förväntas fungera både i tjänst och i en barnfamilj. Jag hör till och från hur en del hundförare inom polisen inte klarar av, eller för den delen inte vill ha vissa hundtyper. Antingen saknar hundföraren den kunskap som behövs för att utveckla hundens fulla potential eller så vill hen helt enkelt inte ha en viss typ av hund eftersom den är svår att förena med ett vanligt familjeliv. Kanske har den en personlighet som fungerar bäst med en dedikerad ensamstående hundförare med mycket stor hundkunskap, vilka för övrigt inte växer på träd. Det hade varit intressant om Wilsson hade reflekterat över avelsfrågan i ett större perspektiv: hur påverkar samhällsutvecklingen och förändringar i synen på vad som är hundens uppgift vår hundavel?

Kapitlen om mentalbeskrivningar är mycket intressanta. Wilsson presenterar olika modeller för att beskriva hundens personlighet och vågar utmana genom att placera även oss människor inom ramen för hundars mentalbeskrivningar. Detta provocerar säkert, framför allt icke hundägare, men är en kul betraktelse för oss som gärna mentalbeskriver våra jyckar.  Att peka på likheter och inte bara skillnader mellan oss och våra fyrbenta vänner ger nya perspektiv.

Wilsson har ägnat sitt yrkesverksamma liv åt tjänste- och jakthundar. Detta påverkar självklart hans syn på såväl avel som träningsmetoder; vi blir sakkunniga inom det område där vi är verksamma. Wilsson är bekymrad och frustrerad över hundvärldens ”köttbullemaffia”: han anser att vår grundläggande auktoritet felaktigt ersätts med köttbullar, leksaker och avledning. 

Wilsson menar vidare att den nya synen på dressyr har påverkat hundsporten. Jag menar emellertid att det är svårt att veta vad som är hönan och vad som är ägget. När aktiva hundägare fick upp ögonen för border colliens förtjänster som bruks- och lydnadshund gick det inte längre att använda ”gamla metoder”. Det behövdes vänligare träningsmetoder eftersom fart och precision alltmer premierades av domarna. De gamla metoderna innebar sällan tempo, självförtroende och tryck i lydnadsutförandet. Tvärtom var lydnaden något nödvändigt ont eftersom det var specialen (sök, spår, rapport, skydds) som var ”the real stuff”. 

Att som Wilsson påstå att dagens tävlande inte har någon lydnad på sina hundar eftersom momentens utförande alltid ser likadana ut visar att han nog inte har förstått tävlandets villkor. Tvärtom kan just detta vara själva utmaningen eftersom hunden vet vad som komma skall. Det faktumet är en utmaning i sig själv. Det skriver troligen också höjdhopparen och världsrekordhållaren Duplantis under på. Varje tävling är olik den andra men det inlärda och väl tränade beteendet ska sitta oavsett miljöfaktorer, väder, publik och felaktiga beslut av tävlingsledare. Alla som tävlar vet att det inte går att komma någonstans utan att ställa krav eller om man så vill, ”ha tydliga kriterier”. Vilket beteende ska förstärkas, hur ska det förstärkas och hur ofta det ska förstärkas innan vi byter kriterium? 

Det faktum att en hel del hundägare och även tjänstehundsförare, föredrar att träna belöningsbaserat med tydliga kriterier, verkar ha passerat Wilsson obemärkt. Dock anser jag att det är centralt att vi presenterar och utvecklar belöningarna på ett sätt som inte leder till konkurrens (hunden vägra lämna eller släppa en belöning, stöld (den stjäl belöningarna från oss) eftersom det blir en omöjlighet att forma beteenden under de omständigheterna. Det är också av största vikt att vi inte blir godismaskiner utan använder godis och leksaker som en del i kommunikationen. Här kan vi absolut enligt min mening få inspiration av hur äldre hundar lär yngre hundar vett och etikett runt ett föremål eller ett ben. 

Wilsson nämner vikten av tikens betydelse för valparnas utveckling. I första hand under avvänjningen när tiken inte längre tillåter valparna att dia. Han jämför det med att lära barn ett gott bordsskick. Det förvånar mig därför att Wilsson inte har utvecklat sina tankar ytterligare hur vi utvecklar ett gott bordsskick runt belöningar. Förutom i ett fall. Hunden ska invänta ”varsågod” innan vi ställer ned matskålen på golvet och hunden får äta. Varför anser Wilsson att det går det bra att ställa krav då (med mat som belöning) men inte annars? Vari ligger logiken i att det är en större kravställning att använda mat/godis när den ges i en matskål än när den ges ur vår hand? 

Kanske beror det på att vi ofta inte ger rätt (eller slarviga) signaler när vi belönar hunden med godis eller leksaker ur handen. 

Ingenting hindrar oss, från att vara lika tydliga med våra krav när vi belönar ur handen. Innan hunden gör rätt är godbiten eller leksaken min, oavsett var jag håller min hand; på bröstet, i fickan, bakom ryggen, klappande på hunden osv). 

Vi behöver alla lyfta blicken

Ingen av oss, oavsett metod, gör alltid rätt. Vi får backa, fundera och ibland helt byta strategi. Det är viktigt att vi tar konsekvenserna av våra felaktiga beslut och är motiverade att ändra strategi. Eller som en vän till mig inom polisen sa för en tid sen, ”när någon frågar mig om vilken metod som är bäst brukar jag svara att det är den metod som gör mig glad och som får mig att vilja träna”. 

Jag vill påstå att människor som är nyfikna och skickliga på att ligga steget före och läsa av beteenden kommer att agera skickligt: oavsett inlärningsmetod. Det som skiljer oss åt är kanske synen på hur vi ser på vår egen roll i relationen till våra hundar. Vilken typ av metoder får oss att må bra och vilja träna, oavsett om det gäller vardag, tjänst eller tävling?

Om vi alltid umgås med människor som bekräftar vår egen syn och träningskultur blir det normen. Det är obekvämt att ta sig bort från sin komfortzon och att därmed riskera att våra vedertagna sanningar kanske inte alltid är de enda sanningarna. Min erfarenhet är att skickliga hundförare oavsett inlärningsmodell står närmre varandra än vad vi många gånger tror. Vi är inte med självklarhet bussigare därför att vi står med en klicker i handen. Vi är inte heller självklart busar för att vi pekar med hela handen. Problemen uppstår, oavsett inlärningsmodell, när en person inte hanterar metoden, inte hanterar sina egna känslor, inte klarar av att läsa och förstå sin hund eller som inte har förmågan att lyfta blicken.

Nåväl, jag och Erik Wilsson har olika syn på kravställningar. 

Lyft blicken, för annars går det åt pipsvängen oavsett inlärningsmodell. 

Trevlig helg! Eva Bodfäldt

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

  • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
  • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

  • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
  • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
  • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

    1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
    2. BankId:installerat på telefonen
    3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

  • summa 
  • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
  • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
  • om du vill få e-post när presentkortet använts
  • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
  • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

  • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
  • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

  • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

  • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

  • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
  • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

  • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

  • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

  • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
  • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
  • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

  • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
  • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
  • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

  • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
  • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
  • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

  1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
  2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
  3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

    Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: