Eva Bodfäldts blogg

Flyga hem med lugna hundar och passagerare

Flygresan med hundarna från Teneriffa till Arlanda gick i ett nafs. Vi inledde morgonen med en långpromenad och gick förbi våra favoritställen förutom hamnen. Hundarna fick inte simma eftersom jag inte ville riskera att saltvattnet skulle göra dem alltför törstiga inför resan. Den sammanlagda tiden i buren skulle bli ca 9 timmar.

Förberedelser, resa och hemkomst

foto, Eva Bodfäldt

Vi startade morgonen med en långpromenad i den närliggande Parque Taoro. Eftersom den är anlagd längs en bergssida i PDLC (Puerto de la Cruz) är den terrasserad. Medan jag går på gångvägen hoppar hundarna upp på murarna där de letar stenfrukter under  palmerna. Någon person sa att dessa inte går att äta men det kan inte gälla labradorer i så fall. Efter klättringen i parken gick vi ner till bukten vid Martianez där skärmflygarna, soldyrkarna och gatumusikerna samlas. Den senare gruppen företrädesvis under kvällarna vid solnedgången.

Sista promenaden innan taxin kör oss till flygplatsen

Hundarna verkade förstå att någonting var annorlunda, de satt intill mig med ett filosofiskt inre lugn och spanande ut över Atlanten. Nästan så jag undrade om de kände på sig att det var vår sista promenad för den här gången. 

Spela videoklipp

Incheckning på Reina Sofia, resan hem, specialbagage och tullen på Arlanda

Jag hade förbeställt en stor taxi. För säkerhets skull var den ena buren isärmonterad. Det visade sig vara tur eftersom det inte fanns plats för två stycken ihopmonterade burar, hundar, resväskor  som med en viss ansträngning stuvades in i taxin. Hundarna fick samsas i en bur. Färden tog en timme och väl framme på flygplatsen  monterade jag sedan hop den andra buren. Det tog sin lilla tid eftersom jag behövde skruva fast fyra stycken skruvar i varje hörn av buren. Buren ska sedan fästas med buntband på diverse andra ställen. Detta är viktigt eftersom buren består av två delar. Mao går det inte att komma till flygplatsen en timme i förväg. Var beredd på att lägga på minst ytterligare en timme. När jag var klar med buren checkade jag in och mötte sedan Ayram som hjälpte mig vid ankomsten den femte december. Under  tiden som vi inväntade personal från specialbagaget hastade jag ut och rastade hundarna. Tack och lov gjorde de både nummer ett och två.

Med facit i hand skulle jag inte ha checkat in hundarna utan först gått en  längre promenad. Jag räknade med att jag kunde  gå med dem efter incheckningen. Rastade men utan en längre promenad gick jag tillbaka in i terminalen där Ayram och ytterligare en person från specialbagage väntade. Vi tog en hiss till den undre våningen där de tomma burarna först rullades genom säkerhetskontrollen. Därefter var det hundarnas tur, en i taget. Eftersom det var första gången, på Arlanda gick det inte till på det här viset, gjorde jag fel och en irriterad man höjde volymen, (sin) precis som att det eminenta beteendet skulle innebära en pedagogisk fullträff. Andra gången det skedde förklarade jag  på svenska att jag hade svårt att ta instruktioner på spanska. Han fattade galoppen och lugnade ned sig. Det kan vara bra att ha i åtanke att buren  ska först igenom röntgen och sedan ska hundägare och hund tillsammans gå genom röntgen. Hunden sätts sedan in i buren och grinden  spänns fast med buntband. Därefter lämnas hundarna och själv går man genom den vanliga säkerhetskontrollen. Var beredd på att det kan vara långt mellan specialbagage och den vanliga säkerhetskontrollen. 

Jag hade en oro att planet inte skulle avgå enligt tidtabell vilket inte är alltför ovanligt. Jag satte mig vid gaten och väntade när ett par slog sig ned intill mig och kvinnan frågade, “Eva Bodfäldt?”. Tack Jill och Jörgen för roliga och intressanta samtal. Inte nog med att vi hade trevligt vid gaten, vi fick dessutom sätena invid varandra. Jörgen som var flygrädd fick oväntad hjälp från en flygkapten som kört planet till Teneriffa och som nu själv var passagerare på resan hem. “Kör du båt, frågade han Jörgen. -Då kan du tänka att det är samma sak som med ett flygplan och påverkas på samma sätt av luften som en båt gör när den smäller i vågorna. -Att det  rycker i flygplanskroppen är helt naturligt.

Ett stort tack till den fantastiskt vänlige och pedagogiske flygkaptenen.

Efter sex timmar kl 22.50 landade vi åter på Arlanda. Jag frågade vid en disk var hundarna skulle hämtas och gick sedan för att ta rätt på bagaget. Den ena väskan kom relativt fort men sedan var det segt, segt och än segare. En högtalare annonserade att två hundar väntade på sin matte vid specialbagaget och jag lämnade bagagebandet och hoppades att väskan skulle vara kvar när jag kom tillbaka. 

Hundarna, som inte får tas ut ur buren innan vi passerat tullen var glada och lugna. Jag såg att Pikes vattenskål hade trillat ner från gallerdörren och förmodar att buren skakats om vid urlastningen. Sånt har jag tagit höjd för under jyckarnas  träning eftersom jag har skakat buren både upp, ner och åt sidorna. Sedan har hundarna släppts ut för att leta godis. 

Nu stod där två burar utan hjul på golvet. Jag tittade något klentroget på bagagevagnarna där inte ens en av burarna hade fått plats. Jag lämnade hundarna en kort stund för att tillkalla hjälp. Pike var inte helt nöjd utan klagade kort när jag gick min väg men lugnade sig när jag bad henne att vänta. Jag fick tag på en kvinna som lånade mig en tre meter lång bagagevagn och som var vänlig nog att hjälpa mig att köra åbäket till tullen där de läste av chippen på jyckarna samt kollade passen. Med en bestämd rynka mellan ögonen fick jag sedan tillåtelse att låna vagnen ut till den väntande bilen från långtidsparkeringen. Buntbanden till grindarna klipptes upp (tänk på att ta med skruvmejsel och tång). Ut hoppade två glada labradorer som inte var alltför kissnödiga vilket kändes skönt. Å andra sidan hade de inte ätit sedan niotiden på morgonen. Vatten hade de däremot i burarna. 

Tiden på Arlanda, med väntan på bagage och hundar, behovet av hjälp, tull och därefter isärplockning av en bur på långtidsparkeringen, för att få plats med allt i bilen, var nog det jobbigaste av allt. Det krävs att du har mål i munnen eftersom det inte finns en möjlighet i världen att klara två stora burar själv. Det finns heller inga rutiner för att du ska ta dig från bagaget, genom tullen och ut till en väntande bil. Det hade varit önskvärt med en liknande service  som handikappade, barn och äldre personer kan beställa. Vid ankomsten på Reina Sofia fick jag hjälp av Ayram  och ytterligare en person men det hade jag ordnat med hjälp av vänner. Nästa gång jag reser ska jag ta reda på om jag kan jag få en liknande hjälp på Arlanda vid ankomsten.

Summa summarum så har det gått väldigt bra att resa med hundarna. Vi kommer definitivt att göra om resan i november igen. Det känns underbart  att kunna resa iväg tillsammans med hundarna under två månader för att skriva. 

02.30 var jag hemma och lastade ur hundar och bagage. Will-Ja rusade fram till ytterdörren, stirrade på mig och blicken sa mycket tydligt, “lås upp, lås upp”. Sedan for hon in som en oljad blixt och sökte genom huset.

Home sweet home, idag träffar jag min redaktör. Manuset “Lek med din hund” fortsätter på hemmaplan. Utgivning i maj på Bonnier Fakta. 

Spela videoklipp

Hälsningar och svansviftningar från Eva, Will-ja och Pike

Kommentarer

24 svar

 1. En fantastiskt bra, intressant och informativ artikel. Har själv funderat lite på att ta med min hund till Spanien. Har nu fått veta mycket om hur/vad jag bör tänka på.

 2. Hej.
  Tusen tack för att du delar med dig.

  Vad kostade det extra för hundarna?

  Skulle så gärna vilja åka utomlands och tävla med mina men tycker flyg verkar otäckt.

  Mvh Pernilla

  1. Hej!

   Det beror nog på var någonstans du flyger. Jag betalade 1800 kr enkel resa per hund till Teneriffa.

  2. Det kostade 1800 kr per hund enkel resa men det varierar säkert beroende på vart du tänker resa.

 3. Underbart att läsa…
  Mycket bra tips för den som vill/ska resa med hund, tack!

  Ha det gott
  Bästa hälsningsr
  Marie Zeybrandt

 4. Känner igen det där med att landa med två burar och titta hjälplöst på den lilla och helt (för hundburar) omöjliga bagagevagnen… de där långa bagagevagnarna verkar vara gjorda av guld eller nåt – jag gav en hel drös med dricks efter lånet för att får killen att se lite mindre bister ut (Denver)

 5. Tack för din utförliga beskrivning av resan. Så intressant! Välkomna tillbaka till snön och lite svalare temperaturer. Spännande med din nya bok

 6. Härligt att läsa! Så tuff du är!
  Trevligt att lära känna dig och dina fina hundar.

 7. Tack snâlla fina Eva & dina underbart härliga och vackra *jyckarna “för en mycket fin blogg och extra kul och intressant läsning om er upplevelse här nere på Teneriffa och resorna fram & tillbaka från Sverige / Puerto de la Cruz.
  Tack snälla för att jag får lov att vara er vän, alla 3..

  Önskar er en trevlig helg och så ses vi snart igen hoppas jag.
  Om inte så iallafall i november

  Kramar från mig i Martinez

  1. Tack själv och tack för roliga och intressanta samtal och du….om du trots allt köper en sportbil kolla att det även ingår bilbälte för två labradorer. Kram från oss tre….

   1. Tusen tack själv fina Eva & underbara vän…..
    Lovar att fixa bälten även för dina härliga och väluppfostrade labradorer

    Ser fram emot nästa vistelse alltid lika trevligt, mysigt, intressant & roligt att umgås med er.

    Varma kramar från Carina

 8. Stort tack för all information, mycket matnyttigt för mig som också planerar att flyga till Spanien med hunden! Vilken storlek hade du på dina burar och är du nöjd med den storleken? Jag har också jaktlabrador.

  1. Hej Terese!

   Kul om du har användning av mina erfarenheter. Jag använde Scudo nr 7. De var bra och rymliga. Ta av hjulen för de går sönder under transporten. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: