Blogginlägg 2023

Livet med jyckarna i Puerto de la Cruz Spanien

Under en av mina promenader passerade jag en äldre kvinna som satt och vilade sig. Hon tittade med värme på jyckarna och berättade omhennes egen och numer avlidne hund Pito. Jag förstod inte om det hänt helt nyligen eller om det skett längre tillbaka i tiden. Jag förstod dock att hon låtit Pito ligga kvar i hennes säng under fem dagar innan hon haft styrka att fysiskt skilja sig från sin fyrbente vän. Hon tittade mot himlen, knäppte sina händer och sa, ”nu är Pito en ängel”.

Läs mer »

Munkorg och att ta seden dit man kommer

Nu har vi varit här i en vecka och idag fick jag min första utskällning av en upprörd dam som säkerligen muttrade något om korkade utlänningar. Jag glömde ta med mig petflaskan med vatten. När hundarna kissar sköljer man bort kisset med vatten Sån är kulturen här: man tar inte bara upp efter hunden utan sköljer även bort kiss. Ganska begripligt med tanke på mängden hundar. Dessutom tränar vi att ta på sig munkorg för att kunna åka buss.

Läs mer »

Tack REAL i Karlstad och retrievers i Rättvik

Söndagen inleddes med en clinic i ”Koncentration och Uthållighet” och avslutades med en clinic i ”Fotgående med rätt attityd”. Det var då det hände! Jag leker med Pike och böjer mig ned över henne för att öka intensiteten i leken. Då kontrar hon med en plötslig uppercut och träffar mig med skallen på ögonbrynet som spricker likt en melon.

Läs mer »

Narkotikahundar på Sahlgrenska sjukhuset

Idén om Narkotikahundar inom SU/Rättspsykiatrin föddes för flera år sedan. Tidigare hade de haft hjälp av Kriminalvården och Polisens hundar. Då handlade det om några gånger per år samtidigt som behovet av att hålla vårdmiljön drogfri är konstant.

Läs mer »

Ett sånt fasligt hundliv

Jag sover lite knackigt sedan en tid tillbaka. Kanske beroende på att Will-Ja sover likt en skruvad makaron intill mitt huvud medan Pike klistrar sig fast längs mina ben. Det må vara ren idioti men en väldigt beroendeframkallande sådan. Kanske är jag inteså fulladdad med sömn om morgonen, men jag har i alla fall fått en rejäl dos av oxytocin när jag vaknar.

Läs mer »

Lek och hundträning- två sidor av samma mynt

Jag går in i sovrummet, kryper upp i sängen och drar täcket över mig. Jag hör ljudet av Pikes snabba tassar och på hennes andhämtnning hör jag att hon bär på sin matskål. Will-Ja kommer efter på lite lugnare och tyngre tassar.

Läs mer »

Behövs valpkurser?

Åsikterna är många om behovet av valpkurser. ”Valparna blir överstimulerade”, ”de ska inte tränas så tidigt”. Som sagt, åsikterna går isär.

Men vad är egentligen definitionen av en valpkurs? Vem är det som tränas och vad är det egentligen som vi tränar på?

För min del innebär en valpkurs att vi utvecklar relationen utan att fastna i ”inten”: som att ”inte hoppa, ”inte dra i kopplet” eller ”inte bita”.

Läs mer »

Hundar gör inte som du säger utan som du känner

Det känns spännande att vara turist i den stad där jag tillbringat hela mitt liv, förutom de senaste fem åren. Det krävs mer uppmärksamhet av mig som hundägare när alla ska dela på mindre ytor. Under våra promenader behöver jag ligga steget före när det gäller kastade matrester, krossat glas och en och annan plötsligt uppdykande råtta. 

Läs mer »

“Sätt på kopplet och gör om ingången”

Jag anser att det är hundens uppgift att söka sig till rätt fotposition för att få arbeta. Inte tvärtom! Det är inte vi som ska tjata på dem att söka rätt fotposition. ”Sätt på kopplet igen och gör om och rätt”.

Läs mer »

Coola jyckar i Stockholms innerstad

Jyckarna ligger på den svala asfalten strax bakom mig. Jag har tillbringat mycket tid i Stockholm de senaste veckorna eftersom min mor och man är på besök i Sverige och blir imponerad över att nio av tio hundar är neutrala i sina möten med andra, oavsett om det går/springer på två eller fyra ben och oavsett om de kommer farande på elcyklar, vespor eller vanliga cyklar. 

Läs mer »

Recension av “Hunden – människans spegel” av Erik Wilsson

Erik Wilsson är etolog och var tidigare utbildningschef vid Statens hundskola i Sollefteå. De sista tolv åren före pension var han avelsansvarig för Försvarsmaktens tjänstehundskennel.

Jag tycker att det är mer spännande att läsa böcker av författare som inte självklart delar min egen uppfattning. Därför blir jag inspirerad när jag läser Erik Wilssons rykande färska, ”Hunden – människans spegel”.

Läs mer »

Retrievers löser gåtor i blåbärsskogen

I helgen som gick hade jag en retrieverinriktad grundkurs. Vi tränade stadga/avkoppling, följsamhet, fotgående, avlämningar, stoppsignaler och dirigeringstecken och avlämningshand). Du som har en helt annan ras behöver inte sluta läsa nu. Dessa grunder är nämligen lika bra för alla jyckar, mattar och hussar.

Läs mer »

BPH, Jaktprov, Baskery, Valborg och Champagnefrukost

En fantastisk vecka inleddes förra helgen då Pike visade framtassarna på WT. Det är en skön känsla att få skörda resultat efter all tid som vi lägger ned på vår hundträning. Naturligtvis ser jag massor av saker som jag behöver träna på men vi är på rätt väg.

Läs mer »

Pikes första start i working test för retriever

Jag hade lagt upp strategin. Pike skulle få jobba självständigt på apporterna. Jag skulle inte gå in och styra henne ifall hon inte själv spikade nedslagsplatsen för apporten. Jag vet att mitt beslut skulle komma att leda till poängavdrag men valde att se Pikes första WT tävling som en aperitif inför framtiden där hon i första hand skulle uppleva miljön som positiv och rolig.

Läs mer »

Skräpbeteenden i vår hundträning

En beteendekedja består av flera olika beteenden länkade med varandra som bildar en kortare eller längre kedja. Tyvärr slinker skräpbeteenden med på köpet när vi slarvar med grunderna.

Läs mer »

Markeringskurs och individuell träning i Skiptvet

Tack till alla ni som kom och lyssnade och deltog i clinchs och kurser. Tack till Line Sandfeldt på Dyrebar omsorg och tack till Sigrid Evensen, Norsk retrieverklubb för fint samarbete. Så här stora arrangemang är omöjliga utan bra samarbetspartners.

Läs mer »

Hundträning- hjälp eller stjälp?

Hundträning bygger tyvärr ofta på att vi ska hjälpa våra hundar, stundtals in absurdum. Vi riskerar därmed hundar som blir uttråkade, belöningsfixerade och framför allt: kan själva!

Läs mer »

Lek in avlämningshanden

Kommer din hund inte tillbaka med leksaken? Släpper den apporten på marken istället för i din hand? “Snälla handen” kan vara lösningen på dina problem.

Läs mer »

Lekande kraft – det syns i ögonen på oss

Min brorsdotters son tycker inte om plötsliga och höga ljud. Sandra berättar målande om hur hon omvandlade obehaget till en rolig lek. Hon började med att sätta fram mixern på diskbänken samtidigt som hon flaxade med armarna, brummade och brölade.

Läs mer »

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: