Eva Bodfäldts Blogg

Arkiv

Ibland finns det siffror längst ned på sidan. Det innebär att det finns fler blogginlägg från detta året.

Blogginlägg 2022

En söt och ullig julklapp – inslagen i tratt

Jag fick en söt och ullig liten julklapp på Julaftonsmorgon då jag fick rycka in som sjukvårdare och hundpang. Finaste lille Ragnar flyttade in med tratt (sårskada), korg och mat. Så roligt tyckte jag och Will-Ja medan gäddan för första gången gjorde skäl för sitt namn.

Läs mer »

Det går att lära även gamla mattar och hussar att sitta

Jag vaknar av att klockan ringer. Riktigt vaken blir jag när den unga svarta ligisten utsträckt i sin fulla längd åker kana över mitt ansikte. Jag puttar bort henne och spottar samtidigt ut några hundhår ur munnen. Idag blir det ljusare, bara jag får bort labradoren ur ansiktet.

Läs mer »

Hundmässan 2022- vilken framtid är vår?

Stockholms hundmässa, årets stora höjdpunkt för många hundägare ur många synvinklar. Hundars ställs ut, det tävlas i lydnad, freestyle, agility och rallylydnad. Uppvisningar i specialsök och mycket annat. Men något fattas…

Läs mer »
Dirigering och stoppsignal för retrievern

Följsamhet och dirigering med hjälp av pallar

Dirigering är kul oavsett vad du sedan vill använda kunskapen till. Jag lär Pike även att även vara följsam i förhållande till hur jag rör mig. Rör jag mig mot eller från henne på rak linje ska hon stå stilla medan hon ska vrida sig när jag rör mig framför henne i sidled.

Läs mer »

Med hundarna på turnè och SÅNT som kan ske….

Tack alla ni hundägare, från nybörjare till er med mångårig erfarenhet, som kommit och lyssnat. Tack för alla frågor och diskussioner. Nu tar jag och tjejerna julledigt från resandet ett litet tag. Därefter blir det Stockholm, Skåne och Norge.

Läs mer »

Inlärningssnack om omvänt lockande och belöningssignaler

Vi pratar ofta om tajming men det finns även andra faktorer i inlärningen som är lika viktiga för att beteendet i längden ska bli starkt och hållbart, till exempel vikten av att lägga in störningar genom en förändrad belöningsposition och även en förändring i belöningsvariationen. Idag tänker jag visa hur jag använder det omvända lockandet för att utveckla ett beteende.

Läs mer »

Kan oxytocin frigöras när vi belönar ögonkontakt med godis?

För inte så länge sedan, matades vi med att inte titta hunden i ögonen. För tio år sedan kom en japansk studie om att ögonkontakt mellan människa och hund utlöser oxytocin (närhetshormon). De som hade längst ögonkontakt med sin hundar hade även de högsta oxytocinnivåerna.

Läs mer »

Nervositet inför hundkursen

-Jag är så nervös, min hund är stökig och kan inte vara stilla”.

Men vet du…..det är mitt jobb att hjälpa dig med din älskade “stökpelle”.

Läs mer »

Låt valpen vara valp!

Jag läste för en tid sedan en tråd på Facebook. Den handlade om vad vi bedömer vara den bästa starten för en valp. Åsikterna var relativt likartade:

”Låt valpen vara valp och starta inte träningen för tidigt”.

Men vad menar vi egentligen med begreppet träning?

Läs mer »

Jaktprovet och verkligheten

Jag är väldigt nöjd med vår insats med tanke på en relativt sett otränad hund. Dagen gav mig insikt om vad jag behöver träna mer på. Vi fick omdömet ”Very good”. Tack till SSRK Östergötland för ett trevligt arrangerat jaktprov.

På vägen hem, inte så långt från provplatsen får jag bromsa in eftersom tre bilar, varav en med varningsblinkers, har stannat på båda sidor om vägen.

Läs mer »
Boden Retrieverkurs 221113

Fotpositon och avlämningar- andas lugnt

Vad kännetecknar egentligen en bra avlämning av en apport? Jag tänker att hunden springer snabbt och direkt mot min position och att hunden aktivt tittar efter var jag befinner mig på väg tillbaka. Vid signal, när jag sätter ned handen, söker hunden sig till min hand eftersom handen är en target. Från sin tidigare höga fart övergår hunden till att lugna vila med käken i min hand.Hunden lyssnar efter en belöningssignal eller ”Tack”. Efter avlämning är hunden lugn och trygg i positionen framför mig inför nästa signal (komma in i fotposition.

Läs mer »

När jag mötte Queen Elisabeth II

Ett brummande hörs och Range Rovern blir synlig. Den stannar mitt framför oss. Våra blickar dras mot emblemet på motorhuven, en labrador i silver med en fågel i munnen. Ut ur bilen stiger drottning Elisabeth II.

Läs mer »

Sommarkurs för instruktörer och retrieverkurs för alla raser

Jag tror inte att jag haft så här roliga och sociala fjorton dagar sedan pandemin bröt ut. Det startade fö tre veckor sedan med en tvådagars kurs i freestyle för egen del för Lizette Olausson, ni vet den där superskickliga hundtränaren som vann Talang med border collien Lotus.

Det är nyttigt att gå kurs av flera skäl. Att vara elev och inte instruera är skönt men det är också viktigt att då och då ställa sig i samma kängor som sina elever.

Läs mer »

Behövs valpkurser?

Åsikterna är många om behovet av valpkurser. ”Valparna blir överstimulerade”, ”de ska inte tränas så tidigt”. Som sagt, åsikterna går isär.

Men vad är egentligen definitionen av en valpkurs? Vem är det som tränas och vad är det egentligen som vi tränar på?

För min del innebär en valpkurs att vi utvecklar relationen utan att fastna i ”inten”: som att ”inte hoppa, ”inte dra i kopplet” eller ”inte bita”.

Läs mer »

Fortsättning på när drömmar går i kras

Jag älskar verkligen att stå på scen och att få prata inför människor. Ju fler desto bättre. Jag vet att jag får människor att engagera sig och att skratta. Det tycker jag är viktigt. Kunskap behöver inte serveras under begravningsstämning.

Läs mer »

Bieffekter av narkos

Jag har vid ett flertal gånger under årens lopp behövt operera mina hundar. I de flesta fall har hundarna mått bra när jag hämtat dem. Vid ett tillfälle har jag upplevt beteendeförändringar som inte försvunnit efter ett par timmar. Vilka erfarenheter har du?

Läs mer »

Är du lättränad?

Will-Ja talar om för mig när det är läggdags, ofta runt 21-tiden vilket jag tycker är lite tidigt, men hon insisterar, ställer sig lite på snedden på tröskeln till köket och tittar med uppfordrande blick på mig: “dags att borsta tänderna matte”.

Läs mer »

Larmet går klockan 02:40

Jag vaknar sömndrucket av en låg men mycket allvarligt menad morrning. Halvvägs sovande fräser jag, – gå och lägg dig! Det blir tyst. Det går ett par sekunder

Läs mer »

Hantering som aktivering- Pike visar

Hanteringsträning är något som är självklart för de många hundägare med trimraser men trots det inte alltid så enkelt för den enskilda hundägaren. Kanske för att vi ofta tänker på hanteringen som något nödvändigt som hunden måste lära sig att utstå, sk “gilla läget” istället för som vilken aktivering om helst. Utgå från “död hund”.

Läs mer »

Will-Ja´s värld

Jag vaknar av morgonsång, inte fåglarnas utan av Pike ett år, som tycker att dagen har inträtt för mycket, mycket

Läs mer »

Kunskap, metoder och kulturer inom hundvärlden

Vid ett bruks SM för många år sedan träffade jag en bekant som var högt ansvarig för tjänstehundar. Han var på ett retsamt humör och hälsade mig med, – Tjena, är du laddad med köttbullar nurå? Jag skrattade och sa att så länge det fungerar så fortsätter jag med köttbullarna.

Läs mer »

Fler än en hund, för-och nackdelar

Skälen till varför vi köper ytterligare en eller flera hundar är många. Kanske är vi beroende av flera hundar eftersom vi är aktiva inom olika tävlingsgrenar (drag, bruks etc) eller kanske är vi i behov av flera hundar i tjänsten (polis, tull, jakt, vallning etc). Arbetet är så pass krävande att det helt enkelt inte räcker med en hund.

Läs mer »

Hur startar du promenaden?

Ibland händer det att det “trillar ner” en tanke från ingenstans. I morse löd den så här, -hur startar du en promenad? Min promenad startar alltid med att hundarna sitter kvar på altanen medan jag går ut på gatan. Sedan startar en lek/träning. Jag kan tjoa, viska eller ömt viska nonsensord.

Läs mer »

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

  • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
  • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
  • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

  • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
  • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
  • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

  1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
  2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
  3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

    Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

 

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: