Eva Bodfäldts Blogg

Arkiv

Ibland finns det siffror längst ned på sidan. Det innebär att det finns fler blogginlägg från detta året.

Blogginlägg 2020

Nyårskrönika över covid, hundar och livet

Årets sista (hund) dag. Ett år av turbulens, sorg och men även positiva livsförändringar har snart nått sitt slut. 2020 rycktes vår trygghet från oss, men det har också varit ett kreativitetens år. Vi har blivit tvungna att tänka om och tänka nytt. Onlineföreläsningarna “Älskade Valp”, “Kontaktkontraktet – om kontakt och följsamhet” och Hundmöten – säg “Hej istället för “Nej”, blev ett nytt och spännande steg för egen del.

Läs mer »

“Lämna aldrig hunden med en tom hand”

Jag öppnar bloggen för att skriva om………? Hmmm, vad vill jag skriva om? I samma sekund får jag ett brev från en av mina följare på FB, “ “Lämna aldrig hunden med en tom hand”. Jag har gjort det ett tag nu och vilken effekt det blir. En sån liten enkel sak, så häftigt!

Läs mer »

Problem med hundmöten? Hundar sökes för inspelning

Den 14/12 är det dags för nästa onlineföreläsning. Nu handlar det om hundmöten. Jag söker hundägare vars hundar kastar sig fram, lägger sig platt ned på marken, blir rädda, skäller, omriktar……Ja ni vet, allting som en hund kan göra i mötet med andra hundar.

Läs mer »

När Will-Ja får bestämma

Morgonen börjar som vanligt, det vill säga jag Will-Ja, får ta ansvar för att matte kommer upp ur sängen, går ut en morgonpromenad och sedan ger mig mat. Jag har utvecklat en väl fungerande teknik. Först ställer jag mig på henne.

Läs mer »

Ta av hunden kopplet – och sen då?

När tar du av din hund kopplet? Kanske på samma ställe och alltid när du först har sagt “sitt”?

Hundar uppskattar frihet. Gör friheten till en belöning för att hunden går kvar i position när du tar av kopplet.

Läs mer »

Onsdagstipset; rör på fötterna – håll in händerna

Följsamhet är så mycket mer än att gå åt andra hållet. Ett vanligt fel som vi hundägare gör är att vi stannar upp när vi belönar hunden. Följsamhetsträning är att betrakta som en dans. Innan vi börjar med att stå stilla ska vi lära hunden att följa våra rörelser (läs fötter).

Läs mer »

En blogg om min och Will-Ja´s helg i Stockholm

Vi passerar ett övergångsställe där Will-ja tvärnitar, spetsar öronen och upphetsat riktar sitt intresse mot bilen som inväntat oss och nu börjar rulla vidare. Motorn, en diesel med den karakteristiska tenor- basen har fångat Will-Ja´s intresse. Det är inget snack, Will-Ja är helt övertygad om att ”Biffen” är på rymmen i Stockholms innerstad.

Läs mer »

Hundföreläsningar så in i Norden

Will-Ja som inte alltid är den mest smidiga, bestämde sig för att, “nu är det slutsnackat”. Tjugo minuter innan jag avslutade dagens sista clinic “hundmöten” reser hon sig ur korgen, sätter sig en meter bakom mig och stirrar på mig. så att det bränner i ryggen. Publiken börjar självfallet att dra på munnen. Jag har visst fått konkurrens!

Läs mer »

“Bästa leken”, “Värsta leken”, “Osynliga leken”, “Sämsta leken”

Nu har jag bestämt mig! Jag ska göra en webbföreläsning om lek och det vore väldigt roligt om du vill bidra med din bästa lek. Föreläsningen kommer till stor del att bygga på filmsnuttar. Jag kommer dels behöva hundar till inspelningen men även film från livet. Dråplig, knasig, pedagogisk, “hunden vägrar att leka”, terapeutisk, galen eller gullig.

Läs mer »

Älskade Valp (kurs)

Det är en ynnest att få dela glädjen och entusiasmen över alla små busiga, påhittiga valpar tillsammans med deras ägare. Så härligt det är att se hundägare som redan skapat en fin relation tillsammans. De tar varsin plats i lokalen, lägger ut hundfilten och på den ett tuggben, frid och fröjd.

Läs mer »

Får man lyfta upp sin hund när den blir rädd?

Jag fick ett mail för två veckor sedan. – Jag behöver hjälp med en papillon, en omplacering som jag nyligen tagit över. Han, “Fifty” är livrädd för andra hundar och flyr om de närmar sig honom. Han behöver inte älska alla men jag vill inte att han flyr och jag vill kunna träna honom på klubben. Kan du hjälpa mig?

Läs mer »

Vardagsvanvård – finns det och i så fall, vad består den av?

Det talas och skrivs en del om vanvård av djur. Ofta handlar det om vanskött boskap. Men hur står det till bland oss hundägare? Finns det en slags “vardagsvanvård” och vad i så fall består den av? En alltför tjock hund? En hund som är fullkomligt livrädd så fort vi går ut på promenader?

Läs mer »

Hundinstruktör – Kontaktkontraktet – Trondheim

Äntligen kunde de två utbildningarna, (1 dag för verksamma instruktörer och 2 dagar för instruktörer under utbildning), genomföras på Hundesenter. Utbildningarna som egentligen skulle ha genomförts i april.

Arlanda var tyst, tyst, tyst och de få passagerarna bar i de flesta fall masker.

Läs mer »

Misshandel eller hundträning – en fråga om strikt ansvar

De flesta hundägare vet troligen vad begreppet “strikt ansvar” innebär. Vi som hundägare är alltid ansvariga ifall vår hund skadar någon eller något, men vem är skyldig då vi under en kurs eller träning utsätter vår hund för rädsla och smärta? Jag som hundägare, instruktören eller träningsgruppen?

Läs mer »

Apportering – håll fast

“Hen tuggar”, “Hen griper med släpper sedan apporten”, “Hen rullar apporten i munnen”. Vad ska jag göra?

Vi pratat ofta i hundträningen om att vi har gått för fort fram men vad innebär det egentligen? På vilket vis har vi gått för fort fram?

Läs mer »

Och i helgen……..

Jag tror att många, kanske de flesta, mer eller mindre ofta känner en viss tveksamhet inför FB, men påminnelserna som dyker upp är roliga. Idag för ett år sedan, kom Tesla och jag tvåa på Unghundsmästerskapet för retriever

Läs mer »

Dirigeringar som aktivering

Idag förbereder jag helgens kurser, den ena i fotgående och den andra i dirigering. Många säger att repetition är inlärningens moder men jag hävdar att det är fel. Variation är inlärningens moder. Eller med andra ord – generalisering.

Läs mer »

Smartare än en labrador

Jag tänkte att jag skulle aktivera brudarna med några ordförståelse övningar. Det började bra, ända tills jag kom till Woodhouse och Groucho Marx. Sen höll jag på att åka ut pga fulspel (helt oavsiktligt).

Läs mer »

Skvaller i allmänhet och i synnerhet

Jag fick en intressant artikel om betydelsen av skvaller från en kollega i Los Angeles. Mona berättar att hennes två bullmastiffer skvallrar på varandra när den ena gör någonting som Mona inte tycker om. Har du egna liknande erfarenheter? Skvallrar din egen hund på någon i familjen som gör något de inte får eller bör göra? Ett beteende som du själv ogillar?

Läs mer »

Speakers corner – om hunden får tala

“Vi följer deras fötter dit de går: nära eller på längre avstånd, när de snurrar runt på stället eller där deras fötter plötsligt stannar och när de sträcker fram en nervös hand mot oss. När fötter står stilla kallas det visst för stadga. Vår stadga alltså, inte alltid deras egen.

Läs mer »

In memorian Curt Blixt

Det finns många duktiga hundmänniskor. Sällan har de en massa titlar utan deras kunskap kommer från lång erfarenhet. Curt Blixt, en yrkesman jag högaktade för sin kunskap, ödmjukhet och enorma nyfikenhet.

Läs mer »

Vad har hundar, vargar och råttor gemensamt?

Forskningen inom hund – människa har tagit fart de senaste tio – femton åren och vi är fortfarande i startgroparna. Tack och lov har utvecklingen inom etologin inneburit att vi frångått jämförelsen med varg – hund när vi pratar om vår relation till hunden.

Läs mer »

Måste alla människor hälsa på min hund?

Jag minns det som igår. Kvinnan som anmält sig till min kurs för reserverade hundar. I slutet av dagen fick gruppen, bestående av endast kvinnor, en uppgift. De skulle hejda mig när jag gick emot dem, en i taget, för att hälsa på ”den söta/häftiga vovven”.

Läs mer »

Händer som sträcker sig, griper, håller fast hunden

Det är inte på något sätt självklart att händer är snälla. Inte för att vi hundägare medvetet utsätter våra hundar för obehag utan för att vi ofta är omedvetna om vad vi gör med våra händer och armar. Händer viftar, sträcker sig efter, griper, smeker och håller fast.

Läs mer »

När är det dags att lämna klassrummet?

Ibland läser vi om time out, ofta i samband med inlärning. Den innebär att tränaren lämnar djuret en stund när den inte ”gör som vi vill”. Förutsättningen för att time out ska vara en effektiv väg är att djuret känner att den förlorar något på att tränaren försvinner och att djuret även har ett hum om varför tränaren gick sin väg.

Läs mer »

Tid att umgås med fyrbenta vänner

Vi får inte umgås med varandra och vi ska hålla oss på behörigt avstånd från så många som möjligt men det finns ljuspunkter i tillvaron – vi får umgås med våra djur. I andra länder med mer restriktiva regler hyr hundägare ut sina hundar.

Läs mer »

Dagens tips och lite information

Det är en kuslig förändring som våra liv har tagit. Det självklara är inte längre naturligt. Vi kan inte träffas i stora folksamlingar längre, vi håller avstånd till varandra när vi står i köer och det är slut med kramar och kindpussar

Läs mer »

Hundar som gnäller del

Hundar gnäller av olika skäl. De gnäller för att de vill ha vår uppmärksamhet, när de tigger, när de har ont, vid förväntan på en aktivitet eller över en förväntad älskad belöning som inte ges fort nog. Hundar gnäller när vi själva känner oro.

Läs mer »

Hundar som gnäller del 1

Det är många hundägare som sliter sitt hår över hunden som gnäller i vardagen, under träning eller prov/tävling. För vissa hundägare är det inget stort problem medan det för andra är ett ljud som skär genom märg och ben.

Läs mer »

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: