Blogginlägg 2020
Nyårskrönika över covid, hundar och livet
Årets sista (hund) dag. Ett år av turbulens, sorg och men även positiva livsförändringar har snart nått sitt slut. 2020 rycktes vår trygghet från oss, men det har också varit ett kreativitetens år. Vi har blivit tvungna att tänka om och tänka nytt. Onlineföreläsningarna “Älskade Valp”, “Kontaktkontraktet – om kontakt och följsamhet” och Hundmöten – säg “Hej istället för “Nej”, blev ett nytt och spännande steg för egen del.
Hundmöten, säg “Hej” istället för “Nej”
Jag har ett bra team omkring mig och tillsammans arbetar vi på att förbättra föreläsningarna ännu mer. innehållsmässigt och tekniskt. Tack till er alla som lämnat feedback under gårdagen. Nu tar jag julledigt. Kanske känner du någon som har köpt valp eller som väntar på att få hämta sin valp? Tipsa dem gärna om föreläsningen “Älskade Valp” den 12/1
“Lämna aldrig hunden med en tom hand”
Jag öppnar bloggen för att skriva om………? Hmmm, vad vill jag skriva om? I samma sekund får jag ett brev från en av mina följare på FB, “ “Lämna aldrig hunden med en tom hand”. Jag har gjort det ett tag nu och vilken effekt det blir. En sån liten enkel sak, så häftigt!
Onlineföreläsning, Hundmöten – Säg “Hej” istället för “Nej”
Väl mött den 16/12. Då kommer vi sända från Norrköping. Det kommer att finnas tre stycken publikplatser. Det enda du behöver göra för att delta i lottningen är att skicka en film på ett hundmöte. Jag drar sedan tre stycken vinnare som är välkomna att närvara vid föreläsningen i Norrköping.
Problem med hundmöten? Hundar sökes för inspelning
Den 14/12 är det dags för nästa onlineföreläsning. Nu handlar det om hundmöten. Jag söker hundägare vars hundar kastar sig fram, lägger sig platt ned på marken, blir rädda, skäller, omriktar……Ja ni vet, allting som en hund kan göra i mötet med andra hundar.
Dagens reflekterande hundsamtal; om dammsugare och hundägarmöten
Funderar du på vad du ska säga nästa gång en hundägare släpper fram sin hund i flexikopplet utan att först fråga om det går bra?
När Will-Ja får bestämma
Morgonen börjar som vanligt, det vill säga jag Will-Ja, får ta ansvar för att matte kommer upp ur sängen, går ut en morgonpromenad och sedan ger mig mat. Jag har utvecklat en väl fungerande teknik. Först ställer jag mig på henne.
Ta av hunden kopplet – och sen då?
När tar du av din hund kopplet? Kanske på samma ställe och alltid när du först har sagt “sitt”?
Hundar uppskattar frihet. Gör friheten till en belöning för att hunden går kvar i position när du tar av kopplet.
Onsdagstipset; rör på fötterna – håll in händerna
Följsamhet är så mycket mer än att gå åt andra hållet. Ett vanligt fel som vi hundägare gör är att vi stannar upp när vi belönar hunden. Följsamhetsträning är att betrakta som en dans. Innan vi börjar med att stå stilla ska vi lära hunden att följa våra rörelser (läs fötter).
En blogg om min och Will-Ja´s helg i Stockholm
Vi passerar ett övergångsställe där Will-ja tvärnitar, spetsar öronen och upphetsat riktar sitt intresse mot bilen som inväntat oss och nu börjar rulla vidare. Motorn, en diesel med den karakteristiska tenor- basen har fångat Will-Ja´s intresse. Det är inget snack, Will-Ja är helt övertygad om att ”Biffen” är på rymmen i Stockholms innerstad.
Varför lyssnar inte hunden på sitt namn?
Hur många gånger per dag säger du din hunds namn? På vilka avstånd och i vilka situationer säger du hundens namn?
Två kollegor på vift
Ibland är det skönt att träffas inkognito. Som här med fina kollegan Barbro Rydén, Hunduddens träningscenter.
Hundföreläsningar så in i Norden
Will-Ja som inte alltid är den mest smidiga, bestämde sig för att, “nu är det slutsnackat”. Tjugo minuter innan jag avslutade dagens sista clinic “hundmöten” reser hon sig ur korgen, sätter sig en meter bakom mig och stirrar på mig. så att det bränner i ryggen. Publiken börjar självfallet att dra på munnen. Jag har visst fått konkurrens!
“Bästa leken”, “Värsta leken”, “Osynliga leken”, “Sämsta leken”
Nu har jag bestämt mig! Jag ska göra en webbföreläsning om lek och det vore väldigt roligt om du vill bidra med din bästa lek. Föreläsningen kommer till stor del att bygga på filmsnuttar. Jag kommer dels behöva hundar till inspelningen men även film från livet. Dråplig, knasig, pedagogisk, “hunden vägrar att leka”, terapeutisk, galen eller gullig.
Älskade Valp (kurs)
Det är en ynnest att få dela glädjen och entusiasmen över alla små busiga, påhittiga valpar tillsammans med deras ägare. Så härligt det är att se hundägare som redan skapat en fin relation tillsammans. De tar varsin plats i lokalen, lägger ut hundfilten och på den ett tuggben, frid och fröjd.
Får man lyfta upp sin hund när den blir rädd?
Jag fick ett mail för två veckor sedan. – Jag behöver hjälp med en papillon, en omplacering som jag nyligen tagit över. Han, “Fifty” är livrädd för andra hundar och flyr om de närmar sig honom. Han behöver inte älska alla men jag vill inte att han flyr och jag vill kunna träna honom på klubben. Kan du hjälpa mig?
Vardagsvanvård – finns det och i så fall, vad består den av?
Det talas och skrivs en del om vanvård av djur. Ofta handlar det om vanskött boskap. Men hur står det till bland oss hundägare? Finns det en slags “vardagsvanvård” och vad i så fall består den av? En alltför tjock hund? En hund som är fullkomligt livrädd så fort vi går ut på promenader?
Hundinstruktör – Kontaktkontraktet – Trondheim
Äntligen kunde de två utbildningarna, (1 dag för verksamma instruktörer och 2 dagar för instruktörer under utbildning), genomföras på Hundesenter. Utbildningarna som egentligen skulle ha genomförts i april.
Arlanda var tyst, tyst, tyst och de få passagerarna bar i de flesta fall masker.
Misshandel eller hundträning – en fråga om strikt ansvar
De flesta hundägare vet troligen vad begreppet “strikt ansvar” innebär. Vi som hundägare är alltid ansvariga ifall vår hund skadar någon eller något, men vem är skyldig då vi under en kurs eller träning utsätter vår hund för rädsla och smärta? Jag som hundägare, instruktören eller träningsgruppen?
Apportering – håll fast
“Hen tuggar”, “Hen griper med släpper sedan apporten”, “Hen rullar apporten i munnen”. Vad ska jag göra?
Vi pratat ofta i hundträningen om att vi har gått för fort fram men vad innebär det egentligen? På vilket vis har vi gått för fort fram?
Att skaffa valp – podden för dig som skaffat valp
Det var länge sedan jag, Maria och Gurgin drev Vår Bästa Vän tillsammans men här kommer ett kärt avsnitt och högaktuellt i och med sommarens valpboom. Dela den gärna till någon som behöver tips och råd.
Älskade Valp – premiär för webbföreläsningar
Jag vill börja med att tacka för att så många “kom” till föreläsningen “Älskade Valp” och jag vill tacka Studiefrämjandet i Östergötland för ett fint och fruktbart samarbete.
Och i helgen……..
Jag tror att många, kanske de flesta, mer eller mindre ofta känner en viss tveksamhet inför FB, men påminnelserna som dyker upp är roliga. Idag för ett år sedan, kom Tesla och jag tvåa på Unghundsmästerskapet för retriever
Tävlingsfotgående – Från slajm till tävlingsposition, om belöningar och startboxträning
En hund är alltid mer följsam om vi rör oss från den och inte med den. Vändningar och stegförflyttningar till höger är därför en viktigare rörelse än rörelsen framåt.
Hundar som skäller vid staketet – Hundägare i samverkan del 2
“Det blir bättre när han/hon blir äldre”. Känns kommentaren igen? Vissa beteenden har faktiskt ett bäst efter datum. Valpar blir i de flesta fall rumsrena och slutar oftast att bita oss i händer och fötter. De blir vuxna och får andra intressen.
Lek är så mycket mer än att…
Lek är så mycket mer än att dra i en trasa: att följa varandras rörelse och stillhet, andas på samma vis. Lek är att härmas
Dirigeringar som aktivering
Idag förbereder jag helgens kurser, den ena i fotgående och den andra i dirigering. Många säger att repetition är inlärningens moder men jag hävdar att det är fel. Variation är inlärningens moder. Eller med andra ord – generalisering.
Smartare än en labrador
Jag tänkte att jag skulle aktivera brudarna med några ordförståelse övningar. Det började bra, ända tills jag kom till Woodhouse och Groucho Marx. Sen höll jag på att åka ut pga fulspel (helt oavsiktligt).
Skvaller i allmänhet och i synnerhet
Jag fick en intressant artikel om betydelsen av skvaller från en kollega i Los Angeles. Mona berättar att hennes två bullmastiffer skvallrar på varandra när den ena gör någonting som Mona inte tycker om. Har du egna liknande erfarenheter? Skvallrar din egen hund på någon i familjen som gör något de inte får eller bör göra? Ett beteende som du själv ogillar?
Speakers corner – om hunden får tala
“Vi följer deras fötter dit de går: nära eller på längre avstånd, när de snurrar runt på stället eller där deras fötter plötsligt stannar och när de sträcker fram en nervös hand mot oss. När fötter står stilla kallas det visst för stadga. Vår stadga alltså, inte alltid deras egen.
In memorian Curt Blixt
Det finns många duktiga hundmänniskor. Sällan har de en massa titlar utan deras kunskap kommer från lång erfarenhet. Curt Blixt, en yrkesman jag högaktade för sin kunskap, ödmjukhet och enorma nyfikenhet.
Hur får jag min hund att sluta springa och skälla längs staketet?
Hur naturligt är egentligen ett beteende? Är det naturligt för hundar att springa längs staketet och skälla? Jag har aldrig sett en hund springa längs en tomtgräns utan staket och skälla ut människor som passerar.
Vad har hundar, vargar och råttor gemensamt?
Forskningen inom hund – människa har tagit fart de senaste tio – femton åren och vi är fortfarande i startgroparna. Tack och lov har utvecklingen inom etologin inneburit att vi frångått jämförelsen med varg – hund när vi pratar om vår relation till hunden.
Hundfunderingar – “Du har så bra tajming”
Hundfunderingar….vad betyder ordet “tajming” för dig i relationen till din hund och i hundträningen?
Apportering – det är väl inge´ svårt?
Den mest uppskattade artikeln på min hemsida är en artikel som jag skrev för Canis. Lite kul eftersom den har en del år på nacken. Här kan du läsa mer.
Måste alla människor hälsa på min hund?
Jag minns det som igår. Kvinnan som anmält sig till min kurs för reserverade hundar. I slutet av dagen fick gruppen, bestående av endast kvinnor, en uppgift. De skulle hejda mig när jag gick emot dem, en i taget, för att hälsa på ”den söta/häftiga vovven”.
Händer som sträcker sig, griper, håller fast hunden
Det är inte på något sätt självklart att händer är snälla. Inte för att vi hundägare medvetet utsätter våra hundar för obehag utan för att vi ofta är omedvetna om vad vi gör med våra händer och armar. Händer viftar, sträcker sig efter, griper, smeker och håller fast.
När är det dags att lämna klassrummet?
Ibland läser vi om time out, ofta i samband med inlärning. Den innebär att tränaren lämnar djuret en stund när den inte ”gör som vi vill”. Förutsättningen för att time out ska vara en effektiv väg är att djuret känner att den förlorar något på att tränaren försvinner och att djuret även har ett hum om varför tränaren gick sin väg.
Tid att umgås med fyrbenta vänner
Vi får inte umgås med varandra och vi ska hålla oss på behörigt avstånd från så många som möjligt men det finns ljuspunkter i tillvaron – vi får umgås med våra djur. I andra länder med mer restriktiva regler hyr hundägare ut sina hundar.
Vi retrieverägare är tyvärr inte ett helt ärligt släkte
Livet blir aldrig sig riktigt likt efter att jag lämnade brukset och lydnadsklasserna till förmån för retrieverträningen. Då, gick jag i gympaskor på en torr appellplan
Fotgående – varför är det så viktigt att hunden går i samma position hela tiden?
Många hundar vet inte den exakta fot-positionen vid våra ben. De pendlar mellan olika positioner; lite för långt fram, lite för långt ut, lite för långt bak. Ju mer hunden pendlar desto mer ökar hundens aktivitet.
Telefonrådgivning, privatträning och temadagar utomhus
Jag ser att många kollegor övergår till Online kurser och föreläsningar, vilket är klokt i dagsläget. Samtidigt har vi i branschen en fördel, vi kan arbeta utomhus vilket många andra yrkeskategorier inte kan göra.
Dagens tips och lite information
Det är en kuslig förändring som våra liv har tagit. Det självklara är inte längre naturligt. Vi kan inte träffas i stora folksamlingar längre, vi håller avstånd till varandra när vi står i köer och det är slut med kramar och kindpussar
Hundar som gnäller del
Hundar gnäller av olika skäl. De gnäller för att de vill ha vår uppmärksamhet, när de tigger, när de har ont, vid förväntan på en aktivitet eller över en förväntad älskad belöning som inte ges fort nog. Hundar gnäller när vi själva känner oro.
Hundar som gnäller del 1
Det är många hundägare som sliter sitt hår över hunden som gnäller i vardagen, under träning eller prov/tävling. För vissa hundägare är det inget stort problem medan det för andra är ett ljud som skär genom märg och ben.